Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ, είναι μία αυτοδιοικητική παράταξη που ιδρύθηκε το 2014 με βασικές αξίες την άμεση δημοκρατία, την ισότητα των πολιτών, την αποκέντρωση, τη συλλογικότητα και την ανανέωση των στελεχών στις θέσεις εξουσίας.
Με τη σταθερή δράση της όλα αυτά τα έτη επηρεάζει την ιστορία του τόπου μας . Επιδιώκουμε την ανατροπή των πολιτικών δυνάμεων, που με καθεστωτική νοοτροπία απαξιώνουν, τελικά, το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταστρέφουν και αποτρέπουν τον κοινοτισμό και την ενεργοποίηση των πολιτών για την συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Απέναντι τους προτάσσουμε τις αξίες της αποκέντρωσης, του δημοκρατικού προγραμματισμού, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της ενεργοποίησης των πολιτών, της προστασίας των αδύναμων, της στήριξης του παραγωγικού ιστού, της προστασίας της ζωής και της περιουσίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εφαρμογής πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της στήριξης των νέων, της ενίσχυσης της γυναικείας ανεξαρτησίας, της καταδίκης της έμφυλης βίας, της κάλυψης και προστασίας της αναπηρίας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες κρίσεις, που έχουν οδηγήσει στην αλλαγή λειτουργιών και προτεραιοτήτων. Η πανδημία ανέδειξε την κρισιμότητα του δημόσιου χώρου και η κλιματική κρίση μας δείχνει ότι οφείλουμε μεταξύ άλλων να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε, και μετακινούμαστε. Τα έργα υποδομής και προστασίας των ανθρώπινων υποδομών και πλουτοπαραγωγικών πόρων είναι πρώτιστης σημασίας.
Είμαστε αντίθετοι με την αυταρχική αντίληψη της διοίκησης, που χρησιμοποιεί τον Δήμο σαν ιδιωτική εταιρεία, χωρίς σεβασμό στον δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών που υποχρεούται να προσφέρει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και πρέπει εκφράζοντας μία ευρεία προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία, να προωθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική πολιτική, την αποκέντρωση, τη δημοκρατία και τη συμμετοχικότητα.
Το παλιό ανακυκλούμενο σε θέσεις διοίκησης πολιτικό προσωπικό, έχει ταυτιστεί με το συντηρητισμό. Δεν έχει όραμα, στρατηγική και έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Είναι εγκλωβισμένο σε μικροσυμφέροντα, δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους δημότες του. Δεν μπορεί να οδηγήσει τον δήμο σε δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη.
Καταθέτουμε δημόσια την πρόταση προγράμματος, αποτέλεσμα διαβούλευσης, με φορείς, και δημότες. Μία ανοιχτή – δημοκρατική διαδικασία, που εμπλέκει τις τοπικές κοινωνίες και ενσωματώνει τις παρεμβάσεις και τις διεκδικήσεις τους.
Μετά τις εκλογές το πρόγραμμα μας θα εφαρμοστεί, με τη συμμετοχή και τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών.
Η πρότασή μας για την αυτοδιοίκηση – δημοκρατία – αντιπροσωπευτικότητα
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί δημοκρατικό, λαϊκό θεσμό. Πιστεύουμε στην δίκαιη δημοκρατική αντιπροσώπευση, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά και τη λαϊκή συμμετοχή και δημιουργία. Ο θεσμικός της ρόλος ενισχύεται και δεν έρχεται σε σύγκρουση με φορείς συλλογικότητες και κινήματα. Αποσκοπούμε στην κινητοποίηση των πολιτών και τη θεσμοθέτηση της άμεσης συμμετοχής του στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Θα αγωνιστούμε για:
✔︎ κατάργηση της αντιδημοκρατικής εκλογής με 43% των Δημάρχων από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
✔︎ ξεχωριστή κάλπη για τις τοπικές κοινότητες, όπως προέβλεπε η μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη”, και βοήθησε στην ανάπτυξη του κοινοτισμού και της συμμετοχικής δημοκρατίας, μέσα από ανεξάρτητα αυτοδιοικητικά σχήματα.
✔︎ Κατάργηση του πλαφόν του 3% για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο
✔︎ Περιορισμό των αρμοδιοτήτων, των διοριζόμενων από τον δήμαρχο Οικονομικών Επιτροπών, δημοτικών επιτροπών και Διοικητικά Συμβούλια δημοτικών νομικών προσώπων, που έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων, της διαβούλευσης, και εν – τέλει της δημοκρατίας. Απαιτείται αλλαγή των επιτροπών και του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχων, και προέδρων κοινοτήτων
✔︎ Ενδοδημοτική αποκέντρωση και θεσμοθέτηση υποχρεωτικών δημοψηφισμάτων
✔︎ Μείωση των απευθείας αδιαφανών απευθείας αναθέσεων
✔︎ Εξορθολογισμό των παραχωρήσεων των υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες
✔︎ Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές τους υποχρεώσεις. Το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί από την ολιγοπωλειακή πολιτική στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν πρέπει οι δημότες να επιφορτιστούν με αύξηση των δημοτικών τελών.
Γενικοί άξονες του προγράμματος μας
Ενισχύουμε την δημοκρατία στη διοίκηση, μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, η λογοδοσία και τα τοπικά δημοψηφίσματα.
Αποκαθιστούμε τη θεσμική λειτουργία των οργάνων και εξαλείφουμε την πελατειακή σχέση πολιτών και εκλεγμένων. Τακτικός προγραμματισμός – απολογισμός με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες σε κάθε Κοινότητα. Συμμετοχική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα του δήμου και κοινωνικός έλεγχος.
· Απαιτούμε φορολογική μεταρρύθμιση, με απόδοση τμήματος του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ΦΠΑ απευθείας στους ΟΤΑ. Τα τελευταία τεράστια φορολογικά κέρδη από την ακρίβεια και το τεράστιο ενεργειακό κόστος, μπορούν να αξιοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος της κοινωνίας. Ε
· Εφαρμογή προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την τοπική ανάπτυξη, με επανασχεδιασμό και χρήση πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή των Δήμων.
· Κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν από συνταξιοδότηση.
Αποσύνδεση των απαραίτητων προσλήψεων με στόχους μείωσης ενέργειας.
Επαρκή στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, των πολεοδομικών γραφείων, των υπηρεσιών καθαριότητας, των κοινωνικών υπηρεσιών, και των υγειονομικών υπηρεσιών, ώστε να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και προς όφελος του πολίτη.
Σταθερές θέσεις εργασίας στο δήμο, που δεν θα χρησιμοποιούνται ως μέσο ψηφοθηρίας, και άσκησης μικροπολιτικής, με απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία προσλήψεων. Προστασία των θέσεων εργασίας στο δήμο Θέρμης.
Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που εργάζονται στο δήμο μας (ενδεικτικά δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, σχολικές καθαρίστριες, Βοήθεια στο Σπίτι) και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στοχεύουμε στην αξιοποίηση και ενίσχυση του προσωπικού της Αυτοδιοίκησης, με συνεχή επιμόρφωση πάνω στις νέες τεχνολογίες και πρακτικές και στον ψηφιακό αλφαβητισμό.
Εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους.
Μεταφέρουμε, συγκεντρώνουμε και οργανώνουμε όλα τα εργοτάξια του Δήμου σε ένα νέο ασφαλή χώρο.
· Αναδιάρθρωση των δημοσίων συμβάσεων παραχώρησης δημοσίων πόρων. Απαιτούμε την κατάργηση του πλαισίου των καταχρηστικών και ανεξέλεγκτων απευθείας αναθέσεων και των αναπτυξιακών οργανισμών. Ζητάμε επαρκείς διαδημοτικές υπηρεσίες και δομές υποστήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που λειτουργούν με διαφάνεια.
· Διοικητική μέριμνα για δημότες που βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας, εργασιακής επισφάλειας και γενικότερα στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
· Άρση των ενδοδημοτικών ανισοτήτων. Απαιτούμε Ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων, με δίκαιη ανακατανομή των πόρων, βάσει ιεράρχησης και προτεραιοποίησης, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Επιδιώκουμε την αποκέντρωση με δομές και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Ενίσχυση των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών του δήμου μας.
· Εξασφάλιση και έλεγχος της υγιεινής των οικισμών. Ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων και εξασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού με πολύ χαμηλό κόστος, για τη βασική κατανάλωση.
· Προστασία του περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων, των υδατικών πόρων, των δασών και των ρεμάτων, της χλωρίδας και της πανίδας. Προώθηση του αγροτουρισμού, αξιοποίηση γενικά του τουριστικού δυναμικού, των αρχαιολογικών χώρων, του λαογραφικού πλούτου, των διατηρητέων οικισμών και κτιρίων.
· Διαχείριση απορριμμάτων, με πολιτικές που στηρίζονται στην πρόληψη και στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση, δίνοντας ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, και δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης. Με νέες θέσεις εργασίας και ενεργοποίηση του κοινωνικού και αλληλέγγυου τομέα της οικονομίας. Διατήρηση του δημόσιου/δημοτικού χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με προτεραιότητα στην πρόληψη και στην επαναχρησιμοποίηση. Εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
· Ενίσχυση του εθελοντισμού, σαν κοινωνικού πυλώνα, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας : Αλληλεγγύη, Πολιτική Προστασία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Προστασία Περιβάλλοντος, Ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη νεανικής επιχειρηματικότητας. Επιβράβευση των εθελοντών
· Απόδοση κεντρικού ρόλου στην νεολαία και στους παραγωγούς πολιτισμού. Υποστήριξη των καινοτόμων γεγονότων και δράσεων που θα δώσουν νέα υπεραξία στην περιοχή.
· Σχέδιο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, που αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οικισμών του δήμου, ενεργοποιώντας το τοπικό δυναμικό.
· Έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τη νέα επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
· Στηρίζουμε τους επαγγελματικούς συλλόγους, τους συνεταιρισμούς, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.)και την κυκλική οικονομία.
Προγραμματικοί στόχοι
Θέτουμε σαν πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής λειτουργίας, ισόρροπη ανάπτυξη όλων των οικισμών, ενεργειακή αναβάθμιση, και τις πολιτικές που αναφέρονται στον άνθρωπο. Προτείνουμε αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου με προτεραιότητες:
· την Τοπική Ανάπτυξη με αποκέντρωση, με υποστήριξη των παραγωγών και των επαγγελματιών, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο δράσεων για όλο το δήμο.
· την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για την διαχείριση των πόρων του δήμου και την σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση του συνόλου των κτιριακών δομών και εγκαταστάσεων.
· την Κοινωνική Πολιτική και Δικτύωση.
· την ψηφιακή λειτουργία των υπηρεσιών. Για κοινότητες φιλικές προς τους πολίτες.
· την θωράκιση του δήμου από τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση. Προτάσσουμε την συλλογική, απέναντι στην ατομική ευθύνη.
12 άμεσα εφαρμόσιμες δεσμεύσεις για τα επόμενα 5 χρόνια
1.Ανανέωση σε πρόσωπα, αρχές, νοοτροπίες.
Διαχωρισμός της διοικητικής από την πολιτική λειτουργία.
2. Τέλος στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
· Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Οι κοινότητες, τα τοπικά συμβούλια, οι πολίτες έχουν ουσιαστικό λόγο, προτείνουν, συμμετέχουν.
· Αυξάνουμε την παγία προς τους Προέδρους των Κοινοτήτων, ώστε να εξυπηρετούν την καθημερινότητα.
· Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
· 50% Ποσόστωση σε γυναίκες για τις αντιδημαρχίες.
· Σύσταση Αντιδημαρχίας ψηφιακής διακυβέρνησης.
· Σύσταση Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού και Τοπικής Ανάπτυξης.
· Λειτουργία γραφείου Δημάρχου στον Τρίλοφο και τα Βασιλικά.
3. Εκσυγχρονίζουμε ψηφιακά τις υπηρεσίες του Δήμου, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τις «καθαρές» διαδικασίες. Συστήνουμε ξεχωριστή Αντιδημαρχία ψηφιακής διακυβέρνησης.
4. Έργα σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους.
· Αυξάνουμε και ενισχύουμε το δημόσιο χώρο, αξιοποιούμε το κτιριακό απόθεμα.
· Δημιουργούμε πλατείες-χώρους ψυχαγωγίας-πάρκα παρέας – open mike, πάρκα άθλησης, συνάθροισης και παιδικών χαρών, πεζοδρόμια – πεζοδρομήσεις – ενίσχυση οδοφωτισμού, νέες σύγχρονες υπηρεσίες και κτήρια για πολιτισμό και αθλητισμό.
· Συντηρούμε τα σχολεία μας, τα θωρακίζουμε με μέτρα πυροπροστασίας , τα οχυρώνουμε έναντι σεισμών και τα αναβαθμίζουμε ενεργειακά
· Τρέχουμε μελέτες και έργα για νέα σχολεία στην περιοχή της Επέκτασης.
5. Διεκδικούμε άμεση διαγραφή των χρεών της ΔΕΥΑ και την οικονομική της ενίσχυση.
Κατασκευάζουμε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης όπου δεν υπάρχουν – επεκτείνουμε τα υφιστάμενα , αντικαθιστούμε τα παλιά δίκτυα αμίαντου , λειτορυγια βιολογικού
6. Η καθαριότητα είναι δημόσιο αγαθό.
Αλλαγή πολιτικής ανταποδοτικών τελών με κίνητρα διαλογής στην πηγή
Πειραματική εφαρμογή νέου συστήματος συλλογής απορριμμάτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ενισχύουμε τη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επανάχρηση.
Έλεγχος στην ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και λυμάτων βόθρων.
Εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας.
7. Ασφαλείς μετακινήσεις – Εφαρμογή των ΣΒΑΚ
Δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς –
Δρομολόγια Δημοτικής Συγκοινωνίας που συνδέουν όλες τις δημοτικές κοινότητες με το κέντρο της πόλης της Θέρμης.
όριο ταχύτητας 30 χλμ. εντός κατοικημένων περιοχών,
δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας,
δημιουργία κυκλικών κόμβων,
πεζοφάναρα, πεζογέφυρες,
δίκτυο ποδηλατοδρόμων,
ασφαλείς δρόμοι-πεζοδρόμια για τα σχολεία,
δράσεις για την επίτευξη του όρου της «βαδισιμότητας»
8. Κοινωνική πολιτική – αλληλεγγύη
νέες μορφές για να καλυφθούν σύγχρονες μορφές φτώχειας, όπως κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενεργειακής φτώχειας.
Λειτουργούμε και επανδρώνουμε οργανωμένες δομές για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της βίας και των κοινωνικών αποκλεισμών.
Ενίσχυση- Διευκόλυνση στην εύρεση εργασίας με λειτουργία άλλου μοντέλου υπό την αιγίδα του δήμου
Επικαιροποίηση των κριτηρίων – κατηγοριών εκπτώσεων σε ανταποδοτικά τέλη και λογαριασμούς ύδρευσης
Εμπλουτισμός και σύγχρονα μαθήματα δια βίου μάθησης
9. Ενίσχυση των εθελοντών, ανταπόδοση της προσφοράς τους με ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο προνομίων και εκπτώσεων.
10. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου.
Δημιουργία brand name – Θέρμη.
Θεσμοθέτηση κριτηρίων επιβράβευσης επιχειρήσεων με οικολογική ενεργειακή συνείδηση.
11. Στρατηγικός σχεδιασμός του δήμου σύμφωνα με την γεωγραφία και την οικονομική λειτουργία των δημοτικών ενοτήτων.
Βιώσιμη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πόρων και υδατικών πόρων
Έργα θωράκισης των οικισμών από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης
Τακτικοί καθαρισμοί ρεμάτων με πρωτοβουλία του Δήμου
Πυροπροστασία, περιαστικά δάση – διπλασιασμός έργων πυρασφάλειας, μόνιμο γραφείο στο Δήμο, υποχρεωτική επιμόρφωση στα σχολεία, πολλαπλασιασμός ομάδων εθελοντών και εξοπλισμού, μελέτες σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα (ΑΠΘ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΚΕΤΑ), έξυπνες τεχνολογίες εντοπισμού εστιών ( η υφιστάμενη που έχει ο δήμος δεν είναι λειτουργική).
12. Διεκδικούμε από το κράτος :
αύξηση χρηματοδότησης των δήμων ,
αποκέντρωση αρμοδιοτήτων
διάχυση πόρων,
ενιαίο κώδικα δήμων,
άμεση συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό των χρηματοδοτικών εργαλείων
αύξηση υπαλληλικού προσωπικού
Με τόλμη και αποφασιστικότητα
Με γνώση και υπευθυνότητα
Με άξιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους
Προχωράμε μαζί, παντού, για όλους
#Γίνεται
#Ο τρόπος εγγυάται το αύριο
Η διοικητική αναδιάταξη του δήμου , για την εδραίωση μιας πραγματικής και βαθιάς δημοκρατίας στην περιοχή μας είναι απαραίτητη για την προώθηση της αποκέντρωσης, του δημοκρατικού προγραμματισμού και της ενεργοποίησης των πολιτών. Η τακτική του υπερσυγκεντρωτισμού της Θέρμης απομακρύνει τους συμπολίτες μας από την ενασχόληση με τον τόπο μας και τα κοινά.
Πιστεύουμε στην ουσιαστική αποκέντρωση με βάση την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και πραγματική αποκέντρωση των πόρων και αρμοδιοτήτων. Στην χώρα μας το κεντρικό κράτος , δεν έχει προχωρήσει σε αποκέντρωση τοπικών αρμοδιοτήτων και πόρων.
Δεσμευόμαστε για :
· Λειτουργία Γραφείου Δημάρχου στο Τρίλοφο και τα Βασιλικά
· 50% Ποσόστωση σε γυναίκες αντιδημάρχους
· Μετέγκατασταση από μιας αντιδημαρχίας στα Βασιλικά και στον Τρίλοφο
· Μεταφορά υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Πράσινου & Αγροτικής Ανάπτυξης στα Βασιλικά
· Μεταφορά της υπηρεσίας Παιδείας , Δια Βίου Μάθησης , Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας στον Τρίλοφο
· Σύσταση Αντιδημαρχίας ψηφιακής διακυβέρνησης.
· Σύσταση Αντιδημαρχίας Προγραμματισμού και Τοπικής Ανάπτυξης
· Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε κοινοτικό κατάστημα, με υπολογιστές σε λειτουργία γι’ αυτό το σκοπό
· Δημιουργία γραφείου ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων με αποφασιστική δυνατότητα
· Δημιουργία γραφείου στα Βασιλικά που θα λειτουργεί ως ΚΕΠ για την πληροφόρηση των αγροτών
· Οι κοινότητες, τα τοπικά συμβούλια, οι πολίτες έχουν ουσιαστικό λόγο, προτείνουν, συμμετέχουν.
· Αυξάνουμε την παγία προς τους Προέδρους των Κοινοτήτων ώστε να εξυπηρετούν την καθημερινότητα.
· Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
· Διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων που θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες
Κατάρτιση Νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος
Οι Δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν Επιχειρησιακά Προγράμματα. Οι γενικοί σκοποί των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι η προώθηση της τοπικής και εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Προσδιορίζουν τις νέες δραστηριότητες που θα πρέπει ο Δήμος να εκτελέσει, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του, καθώς και ενέργειες για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου ως δημόσιου οργανισμού (ως φορέα παροχής συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών αλλά και ως κοινωνικού και πολιτικού θεσμού), με σκοπούς τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της νομιμοποίησης της λειτουργίας του.
Είναι πρόγραμμα, πολυτομεακού χαρακτήρα, με εύρος θεματικών αντικειμένων αντίστοιχου του φάσματος των θεμάτων που απασχολούν την καθημερινή λειτουργία του Δήμου. Καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του και εν δυνάμει το σύνολο των τοπικών υποθέσεων.
Αποδέκτες των δράσεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι:
_ οι γεωγραφικές ενότητες του Δήμου
_ οι διάφορες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες των κατοίκων της περιοχής του ΟΤΑ (πχ νέοι, παιδιά,ηλικιωμένοι, αγρότες, άνεργοι κλπ)
_ οι τοπικοί κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς (ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύλλογοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις)
_ η δημοτική αρχή και το προσωπικό των Δήμων
_ οι γειτονικοί Δήμοι
_ οι λοιποί φορείς του πολιτικο-διοικητικού συστήματος της χώρας (Κεντρικοί φορείς, Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση)
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποτελεί εργαλείο άσκησης του αναπτυξιακού ρόλου του Δήμου και πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
_ Να είναι ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων
_ Να είναι οργανικό στοιχείο της καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου και μέρος του προγραμματικού του κύκλου
_ Να εκπονείται με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων (αιρετά όργανα, υπηρεσιακά στελέχη, τοπικοί φορείς και ομάδες δημοτών, φορείς διοικητικού συστήματος της χώρας).
Ο Δήμος Θέρμης βαδίζει σε εκλογές με ένα ληγμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα – στρατηγικό σχεδιασμό (2014- 2019).
Χωροταξικός σχεδιασμός για μια καλύτερη ζωή – Χρήσεις γης
Για να πετύχουμε βιώσιμη, αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη στον δήμο Θέρμης, χρειάζεται να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο για το σύνολο του δήμου. Το μακρόπνοο αυτό σχέδιο πρέπει να βασίζεται στα γεωγραφικά, οικονομικά, και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.
Ο ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός και τα πολεοδομικά σχέδια αποτελούν το βασικό εργαλείο του στρατηγικού σχεδιασμού. Καθορίζουν τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής και την στόχευση της διοίκησης. Προστατεύουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της περιοχής.
Στον Δήμο Θέρμης δεν υπάρχει ενιαίο χωροταξικό σχέδιο για το σύνολο του Καλλικρατικού δήμου.
Στην πρώην δημοτική ενότητα Θέρμης υπάρχει εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), και αφορά τους οικισμούς Θέρμης, Τριαδίου, Ν. Ραιδεστού, Ταγαράδων και Ν. Ρυσίου. Αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο ΓΠΣ στο δήμο, αλλά και εκεί χρειάζονται σημαντικές διορθώσεις .
Το ΓΠΣ Μίκρας, που αφορά τις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Πλαγιαρίου, Τριλόφου, Καρδίας και κάτω Σχολαρίου, παρουσιάζει προβλήματα, που αφορούν χρήσεις γης, και συντελεστές δόμησης. Προωθείται αποκλειστικά η κατοικία με συντελεστή που οδηγεί σε πολύ χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού. Δεν δίνεται επαρκής δυνατότητα για παραγωγικές, εμπορικές και γενικότερα επαγγελματικές δραστηριότητες. Αυτό νεκρώνει την τοπική οικονομία και την κοινωνική ζωή του τόπου. Απαιτείται τροποποίηση με σύγχρονες, προοδευτικές πολιτικές ανάμιξης χρήσεων, για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της οικονομίας επανασύνδεσης του κοινωνικού ιστού.
Στο δημοτικό διαμέρισμα των Βασιλικών δεν υπάρχει ΓΠΣ. Η εικοσαετής διαμάχη των προηγούμενων διοικήσεων, έχει αφήσει την περιοχή, χωρίς χαρακτηρισμό χρήσεων γης, και χωρίς επεκτάσεις τους οικισμούς της ενότητας. Τα υπάρχοντα γενικά πολεοδομικά σχέδια, χαρακτηρίζονται από ξεπερασμένες αντιλήψεις για την πολεοδομία και την χωροταξία. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις εντός των οικισμών δεν προωθούν την κοινωνικό – οικονομική ζωή. Θεμελιώδους σημασίας είναι η προστασία της αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή.
Δεσμευόμαστε για:
· Εκπόνηση τοπικού χωρικού -ήδη πολεοδομικού- σχεδίου (ΤΧΣ) για το σύνολο του δήμου.
Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, συγκριτικά με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, εξασφαλίζουν επικαιροποίηση των πολεοδομικών μελετών, προσδιορισμό όλων των χρήσεων γης (αγροτικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, τουριστικές κ.ά.) και, βέβαια, διασφαλίζουν την προστασία όλων των προστατευόμενων περιοχών (περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές κ.ά.). Όταν ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, για το σύνολο του δήμου, ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, και η ανάρτηση των δασικών χαρτών, θα σταματήσει πλήρως η αυθαιρεσία που κυριαρχεί λόγω ασαφειών στη νομοθεσία που έχει επικρατήσει. Θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, και στο υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, να γνωρίζουν με σαφήνεια και ξεκάθαρους όρους το πολεοδομικό καθεστώς, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης σε κάθε σημείο του δήμου.
· Να γίνει η κτηματογράφηση και να εκπονηθεί νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, για τη δημοτική ενότητα Βασιλικών, με στόχευση την επέκταση των οικισμών, και κυρίως την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με τον καθορισμό των χρήσεων γης.
· Να γίνουν οι τροποποιήσεις στη ΖΟΕ της δημοτικής ενότητας Μίκρας, στα πλαίσια του τοπικού χωρικού σχεδίου, αντιμετωπίζοντας την περιοχή, όχι μόνο σαν χώρο κατοικίας, και απελευθερώνοντας τις οικονομικές και αναπτυξιακές δυνάμεις.
· Συνολικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, με προτεραιότητα στην προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Προωθούμε σχεδιασμό και έργα προστασίας των οικισμών, των οργανωμένων περιοχών εργασίας και των αγρών από θεομηνίες.
Παιδεία, επιμόρφωση και σχολική στέγη
Τα σχολεία, ως μαθησιακές κοινότητες της δημοκρατικής κοινωνίας και χώροι αγωγής, δημιουργίας και πολιτισμού, πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα, όσα απαιτούνται για να είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές/ μαθήτριες.
Για τη διεύρυνση του μαθησιακού πεδίου και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας υλοποιούμε :
✔︎ Την προμήθεια των υλικοτεχνικών μέσων για την εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία του Δήμου στα πλαίσια των εργαστηριακών δεξιοτήτων για να κινητοποιούνται και να δραστηριοποιούνται τα παιδιά μας σε έναν τομέα που συνδέει την καινοτομία, την γνώση και τη δημιουργία.
✔︎ Πλήρης αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής για την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την εκπαίδευση των μαθητών για ασφαλή μετακίνηση. Δωρεάν μετακίνηση με τη συγκοινωνία του δήμου για μαθητές/τριες του δήμου μας από και προς το Π.Κ.Α
✔︎ Ενημέρωση σχετικά με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
✔︎ Καλύτερη αξιοποίηση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) στο Λιβάδι (πρώην Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα σχολεία κάθε οικισμού για αειφόρο ανάπτυξη. Υλοποίηση διδακτικών δράσεων διαδικτυακά και δια ζώσης. Αξιοποίηση του ξενώνα για διανυκτερεύσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
✔︎ Συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, τη Σχολή Καλών Τεχνών, τα ΤΕΦΑΑ και το ΔΙΠΑΕ.
✔︎ Συνεργασία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με τη διεύθυνση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.).
✔︎ Εμπλουτισμό προγραμμάτων επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης για να συμβάλλει στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ποιότητας της ζωής. Προγράμματα ελληνικής γλώσσας, πληροφορικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, υγιεινής διατροφής κ.λπ., που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του προγραμματικού μας στόχου «Παιδεία για όλους».
Σχολική Στέγη – Πραγματικότητα και Πρόγραμμα
Την τελευταία εικοσαετία παρατηρείται σαφής υστέρηση του δήμου στη σχολική στέγη, κυρίως στους οικισμούς του δήμου που δέχτηκαν τους περισσότερους από τους νέους κατοίκους. Συνέπεια της απουσίας επαρκούς σχολικής στέγης είναι η υπερφόρτωση των υπαρκτών σχολικών κτιρίων του Δήμου Θέρμης.
Επακόλουθα της απουσίας στρατηγικής πρόβλεψης, κατά γενική ομολογία, είναι:
Τα ακόλουθα τέσσερα (4) σχολεία είναι σε αναστολή λειτουργίας:
· 3ο Νηπιαγωγείο Βασιλικών
· Δημοτικό Σχολείο Σουρωτής
· 2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών
· 6ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης
Θα λειτουργήσουμε άμεσα
· 8ο Νηπιαγωγείο Θέρμης,
· 4ο Γυμνάσιο Θέρμης
Θα ιδρύσουμε
· 9ο Νηπιαγωγείο
· Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό
· Γυμνάσιο στο Πλαγιάρι
Θα ανεγείρουμε
· 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης
· 6ο Δημοτικό Θέρμης
· 2ο ΓΕΛ Θέρμης
· Θα φροντίσουμε για τη μεταστέγαση του 1ου ΕΕΕΚ και του ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε κατάλληλα, ασφαλή κτίρια .
Δεν δεχόμαστε καμία συναίνεση, κατάργηση-συγχώνευση υποβάθμιση σχολείων του δήμου μας.
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολικά κτίρια ακατάλληλα, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός σχολείου ως προς τη λειτουργικότητα , αλλά και την αντιμετώπιση κινδύνων (πχ σεισμού, πλημμύρας, γρήγορης και ασφαλούς εκκένωσης κλπ).
Υπάρχουν μαθητές που φοιτούν σε Σχολεία σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με προδιαγραφές βιοτεχνικών κτιρίων και μάλιστα σε βιοτεχνικές ζώνες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εντελώς ακατάλληλα για τις ανάγκες της σχολικής ηλικίας, με παντελή απουσία υποδομών για την εξυπηρέτηση των ειδικών αναγκών των παιδιών μας. Σχολεία εκτός των οικισμών, με όλα τα προβλήματα μεταφοράς και ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών-τριων, που συντελούν επίσης στην αύξηση του κυκλοφοριακού φορτίου των δημοτικών οδών. Η εκμίσθωση ακατάλληλων κτιρίων και η καθημερινή μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία αγγίζουν το ποσό του ενός εκατομμύριου ευρώ κατ’ έτος, μπορεί να μην είναι κόστος που καταβάλει ο δήμος, αλλά είναι σπατάλη για το κράτος και τελικά για τον φορολογούμενο πολίτη.
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά των χώρων διδασκαλίας, καταγγέλλουμε ότι:
· Μαθητές κυρίως νηπιαγωγείων, αλλά και δημοτικών και γυμνασίων, παρακολουθούν μαθήματα σε λυόμενες αίθουσες-πλαστικούς οικίσκους (kibo).
· Πολλά σχολεία δεν θερμαίνονται με φυσικό αέριο, μολονότι είναι δυνατόν, καθώς το δίκτυο διέρχεται σε πολύ μικρή απόσταση.
· Αλεξικέραυνα των συστημάτων αντικεραυνικής προστασίας σχολείων δεν έχουν συντηρηθεί, επισκευαστεί ή αντικατασταθεί για χρόνια.
· Σημαντικός αριθμός σχολείων δεν έχουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας.
· Υπάρχουν σχολεία με ανεπαρκή αύλειο χώρο.
· Πολλά σχολεία χρησιμοποιούν βοηθητικούς χώρους, ως αίθουσες διδασκαλίας.
Τέλος διαπιστώνεται έλλειψη σε γυμναστήρια, εργαστήρια, αίθουσες εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων. Οι υπάρχοντες χώροι υστερούν σε υλικοτεχνική υποδομή (εξοπλισμός οπτικοακουστικών μέσων, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, κ.λπ.).
Απόλυτη προτεραιότητά μας αποτελεί η αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων/παραλείψεων που καταγράφουμε. Προτεραιότητα αποτελεί η παθητική και ενεργητική ασφάλεια των κτιρίων και η υλοποίηση όσων προτείνει η επιτροπή που διενήργησε τον προσεισμικό έλεγχο και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση με σημαντικά οφέλη στην οικονομία και το περιβάλλον. Τέλος, η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των καθαριστριών των σχολείων σε πλήρη απασχόληση για καλύτερες συνθήκες υγιεινής.
Δεν συμβιβαζόμαστε με αόριστες, ασαφείς και πρόχειρες λύσεις.
Tα προβλήματα θα λυθούν μόνο από ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν ευθύνες και να πράξουν αναλόγως.
Θέλουμε σχολεία φιλικά προς το περιβάλλον, με άρτιες υποδομές, με το παιδί στο κέντρο του ενδιαφέροντος.
Η αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων/παραλείψεων που καταγράφουμε αποτελούν προτεραιότητές μας. Είναι προτεραιότητά μας να φοιτούν οι μαθητές σε σχολεία της γειτονιάς, σε κατάλληλο και σταθερό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Να πηγαινοέρχονται στο σχολείο τους με τα πόδια. Να βγουν τα παιδιά από τους βοηθητικούς χώρους που μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, να απαλλαγούν από τις λυόμενες αίθουσες-πλαστικούς οικίσκους (kibo)! Να μην απέχει κανένα παιδί από την εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι την ενηλικίωσή του. Η υλοποίηση αυτού του στόχου εντάσσεται στο πρόγραμμά μας για την κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη και περιλαμβάνει παροχή δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού στα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δωρεάν υποστηρικτικά μαθήματα με πρόσληψη από το Δήμο άνεργων εκπαιδευτικών ή/και εθελοντική προσφορά από άλλους εκπαιδευτικούς όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Είναι καιρός να δοθεί ο χώρος που αναλογεί, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής, σε κάθε μαθητή, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τα σχολεία ως κέντρα ανάπτυξης της κοινότητας, ως πυρήνες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής γενικότερα, αφού θα αποτελούν χώρους συνάντησης, ψυχαγωγίας, παιχνιδιού, συνεργασίας μικρών και μεγάλων.
Αγωνιζόμαστε έχοντας ως σταθερό στόχο να δημιουργηθούν σχολικά κτίρια για όλα τα σχολεία με σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και άρτιες υποδομές για την καλύτερη λειτουργία τους. Τα προκατασκευασμένα και τα λυόμενα δεν είναι λύση. Τα ενοικιαζόμενα και οι μετακινήσεις με λεωφορεία επιβαρύνουν την εθνική οικονομία, ταλαιπωρούν τις οικογένειες και τους μαθητές και σε βάθος χρόνου λειτουργούν αποσυνθετικά για την τοπική κοινωνία. Η φοίτηση-μάθηση σε σχολεία είναι χαρά δεν είναι βάσανο… Ήδη στους οικισμούς όπου έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός υπάρχουν οικόπεδα σχεδιασμένα για σχολική στέγη.
Η κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων θα σχεδιάζεται και θα υλοποιείται ισότιμα για όλους τους οικισμούς του Δήμου, με βάση δύο κυρίαρχα κριτήρια:
α. Το κριτήριο του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα. Αυτονόητα προηγούνται οι οικισμοί στις σχολικές αίθουσες των οποίων η αναλογία μαθητών ανά σχολική αίθουσα είναι μεγαλύτερη.
β. Το κριτήριο της απόστασης από τον οικισμό/το σπίτι στο σχολείο.
Όσο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των σχολικών κτιρίων, γνωρίζουμε την κατάσταση. Όσοι φρόντισαν, προγραμμάτισαν και διεκδίκησαν… έχτισαν κι έχουν κατάλληλες σχολικές εγκαταστάσεις… Ο Δήμος μας καθώς φαίνεται ωρίμαζε μελέτες άλλων έργων… Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Θέρμης έχει τα διαθέσιμα κεφάλαια για να ανεγείρει ένα νηπιαγωγείο και ένα σχολείο.
Χρηματοδότηση-Επιδότηση
Για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων διεκδικούμε από το κράτος αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα διεκδικούμε τη διαμόρφωση δημόσιων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μέσων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης και για να σταματήσει η ενοικίαση κτιρίων και η μεταφορά μαθητών με λεωφορεία.
Διαφάνεια στη λειτουργία της Επιτροπής Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών. Προπαντός στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων με εφαρμογή ενός αλγόριθμου (μαθηματικού τύπου λέμε συνήθως) για την διανομή των πόρων στα σχολεία με δίκαιο τρόπο.
Στο τέλος κάθε σχολικού/οικονομικού έτους δεσμευόμαστε να δημοσιεύουμε το ποσό που διατέθηκε από το δήμο: συνολικά για τα σχολεία, ξεχωριστά για κάθε σχολείο, και ανά μαθητή.
Θεωρούμε βέβαιο ότι τα ποσά επιχορήγησης για τα σχολεία μπορούν να αυξηθούν και πρώτα με περιορισμό των εξόδων. Δεν θα ζημιωθεί κανείς, π.χ. αν περιοριστεί, και με τον καιρό καταργηθεί, η έντυπη μορφή της εφημερίδας Θέρμης Δρώμενα που κοστίζει ένα σεβαστό ποσό… Η εφημερίδα θα συνεχίσει να ενημερώνει διαδικτυακά τους κατοίκους και φίλους του δήμου και μάλιστα με μορφή διαδραστική, να ακούγεται δηλαδή και η άποψη του δημότη!
Άμεσα μέτρα :
· Διαφάνεια στη λειτουργία της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου. Δημόσια ανακοίνωση της Ημερήσιας Διάταξης και του χρονοδιαγράμματος των συναντήσεων της, αιτιολόγηση και δημοσιοποίηση των αποφάσεων της.
· Όλα τα σχολικά κτίρια θα τακτοποιηθούν πολεοδομικά και θα ελεγχθούν με στόχο να νομιμοποιηθούν και να αποκτήσουν πιστοποίηση πυρασφάλειας. Η πυροπροστασία, η τοποθέτηση ή αντικατάσταση των αλεξικέραυνων των σχολείων όπως και η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των σχολικών μονάδων είναι ευθύνη των δήμων.
· Οικονομίες κλίμακας στα έξοδα μετακινήσεων των σχολικών μονάδων. Κοινός διαγωνισμός για τη χρήση λεωφορείων στις εκδρομές των σχολείων με στόχο τη μείωση του κόστους.
· Αξιοποίηση και συντονισμός του εθελοντισμού στους Συλλόγους Γονέων. Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Τροχαία εθελοντών σχολικών τροχονόμων, εκπαίδευση τραπεζοκόμων.
· Προώθηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης εντός των σχολείων σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, τα ΚΑΠΗ, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης, τις ενορίες, τις πρωτοβουλίες κοινωνικής πρόνοιας.
· Σχεδιασμός, σε συνεργασία με τα Τμήματα του Α.Π.Θ., ειδικών προγραμμάτων δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα γενικού και τοπικού ενδιαφέροντος π.χ. Σχολικός εκφοβισμός- ενδοσχολική βία.
· Δημιουργία Σχολής Γονέων με δομές που θα καλύπτουν όλον το Δήμο.
· Πλήρης χρήση των σχολικών κτηρίων για πολιτιστικές και άλλες ανάγκες των κοινοτήτων τις απογευματινές ώρες.
· Οργάνωση αθλητικών-επιμορφωτικών συναντήσεων μεταξύ των σχολείων του δήμου μας.
· Τοποθέτηση επιστάτη σε όλα τα σχολεία με προτεραιότητα τις ειδικές συγκεκριμένες ανάγκες των απομακρυσμένων.
Κοινωνική Πολιτική – Αλληλεγγύη
Βιώνουμε μια διαρκή επίθεση στο κοινωνικό κράτος και τις δομές του. Το κοινωνικό κράτος, η προστασία των δημόσιων και κοινών αγαθών που κινούνται έξω από τη σφαίρα της ανταλλαγής και της επιδίωξης κερδοφορίας, είναι για εμάς, αξιακή προτεραιότητα. Η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική ασφάλιση και η κοινωνική πρόνοια, η αναπηρική πολιτική, η εξασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη, αποτελούν στόχους, που συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις δράσεις και πολιτικές του Δήμου Θέρμης.
Θα σταθούμε δίπλα στα άτομα που έχουν ανάγκη, που έχασαν τη δουλειά τους, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για την πλήρη γνώση των αναγκών και την επιστημονική ενίσχυση των δράσεων ιδρύουμε Δημοτικό Κοινωνικό Δίκτυο ως «Παρατηρητήριο Κοινωνικών Αναγκών», όπου συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν ενεργή δράση κοινωνικής αρωγής στα πλαίσια του Δήμου. Το Κοινωνικό Δίκτυο θα συνεργάζεται με ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και άλλους επιστημονικούς φορείς που θα συνδράμουν στην εκτίμηση των αναγκών κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο μας και σε δράσεις καινοτομίας και ειδικής τεχνογνωσίας, καθώς και με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που έχουν αναπτυχθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στοιχεία της κοινωνικής μας πολιτικής θα είναι:
· Ενίσχυση της προσπάθειας υποστήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, των απόρων και των ανέργων με ειδική πολιτική τελών και με αναστολή και ρύθμιση της πληρωμής των χρεών προς το Δήμο και τις υπηρεσίες του.
· Ενίσχυση της οικογένειας και στήριξη της εργαζόμενης μητέρας με την υποδοχή όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
· Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των ΝΠΔΔ, για τους άπορους και τους άνεργους.
· Διαφάνεια και ενίσχυση του γραφείου εργασίας του δήμου και των επαγγελματιών σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Οργάνωση ανοικτών ημερών συνάντησης επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζόμενους .
· Εξασφαλίζουμε υπηρεσίες και ποιοτικές κτιριακές υποδομές σε όλα τα ΚΑΠΗ.
· Επεκτείνουμε τη λειτουργία προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών προσχολικής, σχολικής ηλικίας έως την ηλικία των 15 ετών και των Α.Μ.Ε.Α. Μονιμοποιούμε τη συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη με ειδικές λειτουργίες σε σχολεία και ενισχύουμε τις δράσεις για την πρόληψη όλων των εξαρτήσεων.
· Υποστήριξη και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου.
· Επέκταση και ενδυνάμωση του Κοινωνικού παντοπωλείου με παράδοση κατ’ οίκον για τους ανήμπορους και με την αξιοποίηση εθελοντών.
· Ανάπτυξη Κοινωνικού Φροντιστηρίου με αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά για τις απομακρυσμένες κοινότητες του δήμου, όπως το Λιβάδι και την Περιστερά.
· Ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θέρμης, του έργου του Κέντρου Υγείας και των περιφερειακών ιατρείων.
· Ανάπτυξη δικτύου πολιτών για ανταλλαγή Υπηρεσιών- Δεξιοτήτων- Γνώσεων. Λειτουργία Τράπεζας χρόνου και αλληλέγγυας (μη χρηματικής) οικονομίας.
· Υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Θεσμοθέτηση της «Πύλης Αρωγής του Πολίτη» που θα παρέχει, μέσω τηλεφώνου, στους πολίτες πληροφορίες για τις δυνατότητες των συνεργαζόμενων με αυτήν φορέων και συλλογικοτήτων για υγειονομική φροντίδα, γεύματα, ρουχισμό, σχολικά είδη κλπ. Η «Πύλη Αρωγής» δεν θα υποβάλλει προτεραιότητες αλλά θα αξιοποιεί συνέργειες των φορέων.
· Δράσεις κοινωνικής ένταξης πολιτών άλλων χωρών μέσω διαδημοτικών συνεργασιών άλλων φορέων.
· Υποστήριξη των δράσεων εθελοντισμού και πολιτικής προστασίας ανταπόδοση της προσφοράς τους με ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο προνομίων και εκπτώσεων.
· Περαιτέρω χρηματοδότηση του Δήμου για το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στo Σπίτι’ για στελέχωση με ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές και οδηγούς.
Ενίσχυση των προγραμμάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης με δράσεις επιμόρφωσης ενηλίκων, ιδίως σε τομείς της δημόσιας υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω της σύνδεσης με την τοπική οικονομία, αλλά και δράσεις επιμόρφωσης της νέας γενιάς και της τρίτης ηλικίας, και δράσεις
Για να καλυφθούν σύγχρονες μορφές φτώχειας, κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενεργειακής φτώχειας- παροχή δωρεάν ρεύματος , από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει ο δήμος από τη λειτουργία ενεργειακής κοινότητας
Επικαιροποίηση των κριτηρίων – κατηγοριών εκπτώσεων σε ανταποδοτικά τέλη και λογαριασμούς ύδρευσης
Προστασία της Πρώτης Κατοικίας από πλειστηριασμούς λόγω χρεών με παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε ευάλωτους δημότες.
Ενίσχυση του ρόλου του Συμπαραστάτη του Δημότη, για άμεση εξέταση των καταγγελιών με σκοπό την ταχεία διευθέτηση των προβλημάτων των Δημοτών.
Α.μ.ε.Α.:
Ένας σύγχρονος ανθρωποκεντρικός δήμος οφείλει να αντιμετωπίζει ισότιμα όλες τις ομάδες πληθυσμού. Προτείνουμε:
· Να εξασφαλιστεί προσβασιμότητα για αμαξίδια και Α.μ.ε.Α. σε όλες τις υπηρεσίες, κτίρια και σχολεία του Δήμου.
· Κατασκευή ή μεταφορά των ΚΔΑΠ Α.μ.ε.Α. και ΕΕΚ Σχολείων του Δήμου σε ασφαλή και κατάλληλα κτίρια. (ενδεικτικά αναφέρονται κατάλληλοι χώροι για να δέχονται λεωφορειακά για την επιβίβαση και αποβίβαση ατόμων σε αμαξίδιο, προαύλιοι χώροι κτλ).
· Δημιουργία ενδοσυγκοινωνίας στο δήμο με κατάλληλα λεωφορειάκια προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μετακινήσεις ατόμων που κινούνται με αμαξίδια και Α.μ.ε.Α. γενικά.
Πρόληψη και αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης
Η διάδοση της χρήσης ναρκωτικών, η αύξηση των χρηστών και η χρήση νέων και επικίνδυνων ουσιών σε όλο και νεότερες ηλικίες, είναι μια από τις πιο τραγικές συνέπειες τις οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών. Ο Δήμος οφείλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στον περιορισμό των εξαρτήσεων μέσω πολιτικών πρόληψης και μείωσης της βλάβης.
Προτείνουμε:
· Προγράμματα ενημέρωσης καθολικής και επικεντρωμένης πρόληψης που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ειδικές – ευάλωτες ομάδες (π.χ. άνεργοι, άποροι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι κ.α.). Στήριξη με εκπαιδευτικά προγράμματα παρέμβασης στα σχολεία σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης ουσιών.
· Υποστήριξη των εθελοντικών ομάδων αυτοβοήθειας (Ναρκομανείς Ανώνυμοι, Αλκοολικοί Ανώνυμοι), κυρίως μέσω της παροχής χώρου στέγασης σε δημοτικά ακίνητα και άλλων υποδομών του δήμου.
· Συνεργασία με τα προγράμματα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του ΚΕ.Θ.Ε.Α.
· Αύξηση των δράσεων παρέμβασης στο δρόμο (streetwork), με στόχο την καταγραφή, την συστηματική επαφή με τους χρήστες και την διασύνδεσή τους με ποικίλες υπηρεσίες στην Κοινότητα (υπηρεσίες υγείας, καθαριότητας, σίτισης, στέγασης κλπ).
Έμφυλη βία και Κακοποίηση γυναικών και παιδιών
Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλοι και όλες γίνει μάρτυρες της συστηματικής αύξησης της έμφυλης βίας με πολλαπλές μορφές κακοποίησης (γυναικοκτονίες, σεξουαλική κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία) απέναντι σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ο Δήμος, ως μια κοινότητα, που οφείλει να προστατεύει και να μεριμνά για όλους τους κατοίκους, πρέπει να δεσμευθεί για την δημιουργία υποστηρικτικών δομών για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά σε κίνδυνο.
-Υλοποιούμε σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλλων,
-Προγραμματίζουμε
· Οργανωμένη παρέμβαση με προγράμματα ενημέρωσης του Δήμου σε νεολαία και εργαζόμενους/ες σχετικά με τις μορφές έμφυλης καταπίεσης και την αντιμετώπιση τους και την αποδοχή της διαφορετικότητας σε σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
· Ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών αποτελούν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας, υλοποιώντας παράλληλα δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών σε τοπικό επίπεδο.
Υγεία για όλους
Το όραμα μας για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους περνά και μέσα από τις πολιτικές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι δράσεις που μπορούν να συμπληρώσουν και να καταστήσουν την πολιτική υγείας περισσότερο αποτελεσματική προτείνονται να είναι οι παρακάτω:
• Συντονισμός όλων των δομών υγείας του Δήμου.
• Παρουσία ιατρών σε τακτική βάση σε κάθε τοπικό διαμέρισμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους.
• Στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Υγείας Θέρμης. Ενισχύουμε και υποστηρίζουμε τη λειτουργία του. Διεκδικούμε τη λειτουργία του ως κέντρου υγείας αστικού τύπου, ώστε να έχει όλες τις ειδικότητες. Διεκδικούμε να προσληφθεί προσωπικό πληρώματος ασθενοφόρου για την 24ωρη εξυπηρέτηση των περιστατικών, με έδρα το Κ.Υ. Θέρμης, εμπλουτισμό του ακτινολογικού τμήματος με ψηφιακό μαστογράφο για την έγκαιρη και αξιόπιστη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού με το απαραίτητο προσωπικό, να περιληφθεί στη δύναμη του Κ.Υ. Θέρμης το Περιφερειακό Ιατρείο του Πλαγιαρίου, ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο των οικισμών του Δήμου από το ίδιο Κ.Υ., σε έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό με την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, να στελεχωθεί το μικροβιολογικό εργαστήριο με ιατρό.
• Παρέμβαση κατά τόπους στις Κοινότητες με προγράμματα ενημέρωσης ή/και δια βίου μάθησης εκπαίδευσης σε θέματα που απασχολούν τα μέλη της, όπως πρόληψη, ψυχική υγεία, εθελοντισμός, εξαρτήσεις, οικογένεια, εφηβική ηλικία, βία, διατροφή, περιβαλλοντικοί κίνδυνοι υγείας, κλπ.
• Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα υγείας.
• Δημιουργία περιφερειακού ιατρείου στη δημοτική ενότητα Μίκρας.
• Στηρίζουμε τις κοινωνικές δομές παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως κοινωνικό ιατρείο, ιατρεία ενοριών κλπ.
• Δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας υγείας με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς εθελοντές και με τους θεσμικούς φορείς υγείας της περιοχής μας, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη των δράσεων για την υγεία και θα ελέγχει την κατάσταση παροχής υπηρεσιών υγείας στους δημότες.
Πολιτισμός και Αθλητισμός για όλους
Πολιτισμός
Ο πολιτισμός είναι δημόσιο, συλλογικό, αγαθό που λειτουργεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και διαλόγου. Παράλληλα ενισχύει την κοινωνική συνοχή, βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και συμβάλλει στην αυτογνωσία των πολιτών.
Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η στήριξη και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας, αποτελούν βασικούς πυλώνες όλων των κοινωνικών δυνάμεων του Δήμου μας.
Στόχος μας, να διατηρηθεί ο δημόσιος – δημοτικός χαρακτήρας των υπηρεσιών πολιτισμού και αθλητισμού του δήμου. Διασφαλίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών και κυρίως της νεολαίας στις δομές αυτές. Προστατεύουμε την απασχόληση όλων των εργαζόμενων. Διευρύνουμε τα οικονομικά κριτήρια για δωρεάν ή χαμηλότερες από τις υπάρχουσες χρεώσεις.
Προτεραιότητά μας η διάχυση των δράσεων του αθλητισμού και του πολιτισμού σε όλους τους οικισμούς του δήμου, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Δεσμευόμαστε για την εκπόνηση ενός σύγχρονου, και καινοτόμου σχεδίου ανάπτυξης του πολιτισμού για το σύνολο του δήμου. Θα συμπεριλαμβάνει όλες τις υπάρχουσες δομές που παράγουν πολιτιστικές δράσεις, τις οποίες θα ενισχύει τακτικά από τον προϋπολογισμό του δήμου.
Πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα που θα δημιουργήσουν εστίες πολιτισμού, κέντρα νεότητας και χώρους εκδηλώσεων. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε:
· Παρεμβάσεις/ανακαινίσεις σε όλα τα Κέντρα Πολιτισμού του Δήμου
· Δημιουργία πρωτοποριακών χώρων εκδηλώσεων σε όλους τους οικισμούς, ικανούς να φιλοξενήσουν τις δράσεις του δήμου
· Κέντρα Νεότητας σε κάθε οικισμό, για την προώθηση της επικοινωνίας και δημιουργικής απασχόλησης των νέων
· Δημιουργία μικρών ανοικτών πάρκων-χώρων αναψυχής – open mike -καλλιτεχνικά πάρκα για παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, προβολή κινηματογραφικών ταινιών και κάθε άλλο είδος καλλιτεχνικής δράσης- πάρκα για skate board
· Καθιέρωση εβδομάδας πολιτιστικών δράσεων και προβολή των τοπικών προϊόντων, τοπικής κουζίνας, με συμμετοχή καλλιεργητών, Αγροτικών Συνεταιρισμών και εθελοντών δημοτών σε κάθε δημοτική κοινότητα.
· Αξιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού δυναμικού του Δήμου, με εκδηλώσεις για το σκοπό αυτό. Στήριξη στους δημιουργούς πολιτισμού
· Ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων του Δήμου. Ανάπτυξη συνεργασιών και εμπλουτισμός των καλλιτεχνικών δράσεων, μεταξύ των φορέων
· Ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πολιτισμού, με την παρουσίαση παραστάσεων και εκδηλώσεων. Ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα καλλιτεχνικά δρώμενα
· Προώθηση των εικαστικών με στοχευμένες δράσεις, όπως διοργάνωση εκθέσεων σε όλες τις τοπικές κοινότητες
· Ο Πολιτισμός βγαίνει έξω , Καθιέρωση εβδομάδας ζωγραφικής στα άλση και στα φράγματά μας.
· Έκθεση φωτογραφίας σε όλους τους οικισμούς, με ταυτόχρονη διεξαγωγή διαγωνισμού φωτογραφίας για τη νεολαία
· Αποκέντρωση των βιβλιοθηκών στους οικισμούς. Ανάπτυξη book crossing – δανειστική βιβλιοθήκη αλληλεγγύης, και ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών
· Διάχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων των Θέρμης Δρώμενα σε όλες Δημοτικές Ενότητες
· Αξιοποίηση όλων των Φραγμάτων – Θέρμης – Βασιλικών -Σχολαρίου και Τριαδίου
· Διαμόρφωση χώρων για επισκέπτες
· Αξιοποίηση χώρου του Αι Γιάννη Βασιλικών για πολιτιστικές εκδηλώσεις
· Αξιοποίηση Τούμπας στο Πλαγιάρι
· Νέα κέντρα πολιτισμού στα Βασιλικά και το Πλαγιάρι
· Κατασκευή πολιτιστικών κέντρων Αγίου Αντωνίου, Σχολαρίου και Ταγαράδων.
· Άμεση αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος για κέντρα νεότητας
· Θεματικά πάρκα για προσέλκυση ευρύτερου κοινού
Αθλητισμός
Πιστεύουμε σε ένα τρόπο ζωής όπου η άθληση αποτελεί μέσο προφύλαξης και θωράκισης της δημόσιας υγείας, μέσο κοινωνικοποίησης, μέσο ένταξης του δημότη στα κοινά, στοιχείο υπέρβασης του ατομικισμού και καλλιέργειας της ευγενούς άμιλλας.
Αυτή τη στιγμή ο δήμος μας λειτουργεί μόνο το μαζικό αθλητισμό. Κατά τα άλλα αθλητισμό στο δήμο παράγουν μόνο τα σωματεία και οι σύλλογοι.
· Θεσπίζουμε προγράμματα άθλησης, που απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας, και κυρίως στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δυσκολεύονταν να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό αθλητισμό. Είναι κοινωνικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων, που πρέπει να απολαμβάνει χωρίς διακρίσεις, στον τόπο κατοικίας ή εργασίας.
· Εκπονούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού στα όρια του δήμου. Σε αυτό εντάσσονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες, και δραστηριότητες φυσικής κίνησης του πληθυσμού του δήμου. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα αθλητικά σωματεία, συλλόγους, ομάδες, συλλογικότητες και φορείς, που μέσα από τακτικές συνελεύσεις και συνεννόηση συμμετέχουν στην υλοποίηση και εξέλιξη του προγράμματος, ώστε να μην υπάρχει διχόνοια για το διαμοίρασμα των ωρών χρήσης των σταδίων και γηπέδων. Καθορίζεται ενιαία τακτική και διαφανής οικονομική ενίσχυση του δήμου, που λαμβάνει υπ’ όψη γεωγραφικά, ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, κάθε αθλητικού φορέα.
· Προγράμματα «άθλησης για όλους» χωρίς αντίτιμο.
· Ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους άθλησης, για όλους τους δημότες και κυρίως για την νεολαία
· Προστατεύουμε την απασχόληση των εργαζόμενων με μόνιμες, αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας
· Το όραμα μας για «άθληση για όλους» περνά μέσα και από τον σχολικό αθλητισμό και προωθούμε την δημιουργία αθλητικών κυψελών πολλαπλών χρήσεων σε κάθε οικισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες, και κυρίως στα παιδιά, να έχουν πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους. Προκρίνουμε τη δημιουργία μικρών δημοτικών αθλητικών υποδομών κατάλληλων για τον αθλητισμό στην γειτονιά. Προστατεύουμε και ενδυναμώνουμε την υγεία των πολιτών με δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου αστικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος (άλσους, δάσους, βουνού, θάλασσας) με ευαισθητοποίηση για τη προστασία τους και σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
· Προγραμματίζουμε την ανάπτυξη του αθλητισμού χωρίς μίμηση των δράσεων του αγωνιστικού αθλητισμού, αλλά με συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία της περιοχής του Δήμου, με υποβοήθηση ανάπτυξης του αθλητισμού στις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός διδακτικού προγράμματος, ώστε να αποτελέσει ο δήμος τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη σχολική φυσική αγωγή και τον σωματειακό αθλητισμό, με δημιουργία και καλύτερη εκμετάλλευση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων (5χ5, τένις, γυμναστήρια, κολυμβητήρια), με δημιουργία μικρών ανοικτών γυμναστηρίων σε πλατείες και πάρκα με όργανα εξωτερικού χώρου (μονόζυγα, δίζυγα, πολύζυγα κ.λ.π.), με διοργάνωση πρωταθλημάτων ανένταχτων ομάδων για άνδρες και γυναίκες για όλα τα ομαδικά αθλήματα, με συμβολή στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα υγιεινής, διατροφής και προώθησης του αθλητισμού, και με ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Με βασικές αρχές τα παραπάνω, προτείνουμε:
· Δημιουργία προπονητήριου στο πρώην τμήμα στρατοπέδου στο Τριάδι
· Αποπεράτωση και λειτουργία αθλητικού στίβου στο Τριάδι
· Ολοκλήρωση αποδυτηρίων γηπέδου Αγίου Αντωνίου
· Κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών (ανοιχτή και κλειστή) στους Ταγαράδες με αξιοποίηση της γεωθερμίας
· διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου του ΔΑΚ Βασιλικών σε συνδυασμό με τα σχολικά συγκροτήματα
· Ολοκλήρωση της κατασκευής γηπέδου στην Περιστερά
· Συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών), ώστε η χρήση των αθλητικών χώρων να γίνεται με ασφάλεια για τους αθλούμενους
· Αξιοποίηση ανοιχτών χώρων πολλαπλών χρήσεων με τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών χώρων διαφόρων αθλημάτων σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες και τις Δημοτικές Ενότητες, ώστε να δημιουργηθούν αθλητικές κυψέλες, δίνοντας τη δυνατότητα άθλησης όλων των δημοτών
· Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τα σχολεία, στηρίζοντας παράλληλα τον σχολικό αθλητισμό
· Δημιουργία νέων χώρων άθλησης σε όλους τους οικισμούς, ώστε τα παιδιά και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους.
· Ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στα κλειστά στάδια αλλά και στα γήπεδα για άθληση ( βάδειν και τρέξιμο )
· Δημιουργία πάρκων καλλισθενικής γυμναστικής
Παράλληλα προτείνουμε :
· Στήριξη και αξιοποίηση του εθελοντισμού και της πρωτοβουλίας των πολιτών, στην εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και νέων αντικειμένων αθλητικών δραστηριοτήτων
· Διοργάνωση διαγωνισμών δεξιοτήτων και ικανοτήτων- sports & hobbies
· Κοινωνικός αθλητισμός (παιδικές κατασκηνώσεις-δημιουργία ομάδας φυσιολατρών)
· Σχεδιασμός και υποστήριξη του αθλητισμού για όλους σε όλο το δήμο, αξιοποιώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά, καθορίζοντας χώρους για ελεύθερες αθλητικές δραστηριότητες με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες, όπως δρόμους περιπάτων, ποδηλασίας, ελεύθερης ιππασίας, χώρους μηχανοκίνητου αθλητισμού, πεδία αεραθλημάτων, πίστες δεξιοτήτων, σκοπευτηρίων, θεματικά αθλητικά πάρκα (green gym), και ανάδειξη – αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου που ανήκει στο δήμο μας
· Υποστήριξη με εθελοντική ομάδα νέων, στην υλοποίηση δράσεων του αθλητισμού για όλους.
Οι Νέοι στο Δήμο
Το μέλλον του δήμου μας είναι η νεολαία του. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις οποιαδήποτε δράση αφορά τη νεολαία, καθώς είναι οι αυριανοί ενεργοί πολίτες του δήμου μας. Το πρόγραμμα μας για τη νεολαία έχει τις παρακάτω προτάσεις:
1. Ξεχωριστό τμήμα ή υπηρεσία στο Δήμο Θέρμης με αντικείμενο τη στήριξη της νεολαίας σε επίπεδο ψυχολογικό, επαγγελματικό και πολιτισμικό. Η υπηρεσία έχει δικό της εξειδικευμένο προσωπικό αλλά συνεργάζεται και με πανεπιστήμια, με επιχειρηματίες και επαγγελματίες του δήμου καθώς και εθελοντές. Αποτελείται από τρία βασικά τμήματα:
· Τμήμα Ψυχολογικής Στήριξης:
-παροχή υπηρεσιών ψυχολόγου για νέους και εφήβους
-συμβουλευτική σε νέους γονείς
-στήριξη θυμάτων κακοποίησης (με υποστήριξη τηλεφωνικής γραμμής)
· Τμήμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Επιχειρηματικότητας:
-Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός
-Επαγγελματικός Προσανατολισμός Νέων Πτυχιούχων όλων των βαθμίδων
-Βοήθεια στη δημιουργία βιογραφικών
-Προγράμματα “Υποστηρίζω τη νεολαία του Δήμου”
-Παροχή πρακτικής άσκησης, βάση δεδομένων για προσλήψεις νέων από επιχειρηματίες του δήμου,
-Θεσμοθέτηση παροχή υποτροφιών για μεταπτυχιακά και σεμινάρια που επιχορηγούνται από επιχειρηματίες του τόπου που λειτουργούν ως μέντορες, πρόγραμμα που επιτρέπει τους επαγγελματίες του δήμου να επενδύσουν σε επιχειρηματικές ιδέες που καταθέτουν στην υπηρεσία)
-Διοργάνωση σεμιναρίων για νέους που αφορούν το χώρο εργασίας, την επιχειρηματικότητα, ενημέρωση για τη σύγχρονη επαγγελματική πραγματικότητα στους τομείς ενδιαφέροντός τους κ.α.
· Τμήμα Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας:
-Διοργάνωση δύο μεγάλων ετήσιων (ενδεχομένως τριήμερων) Φεστιβάλ για νέους. Ένα μουσικό φεστιβάλ και ένα φεστιβάλ τεχνών και δημιουργικών επαγγελμάτων
-Εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια που αφορούν τέχνες και τεχνικές (arts and crafts)
2. Δημιουργία χώρων αφιερωμένων στη νέα γενιά. Οι χώροι διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και είναι ανοιχτοί για κάθε νέο ή νέα που θέλει να τους χρησιμοποιήσει άνευ όρων. Μπορούν να χωριστούν ανάλογα με τη φύση τους στις παρακάτω κατηγορίες:
· Κέντρα Νεότητας: Τουλάχιστον ένα ανά δημοτική ενότητα. Εξοπλισμένα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επαρκώς στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό (youth workers). Σε αυτούς τους χώρους οι νέοι μπορούν να ψυχαγωγούνται μέσω οργανωμένων τμημάτων ή κατά μικρές ομάδες σε δραστηριότητες όπως η μαγειρική, θεατρικό παιχνίδι, χορός κ.α. ενώ παρέχονται τραπέζια για επιτραπέζιο τένις (πινγκ πονγκ) ή μπιλιάρδο. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης μέρους ή του συνόλου του χώρου σε ομάδες νέων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων ή δράσεων της αρεσκείας τους (θεατρικές παραστάσεις, πάρτι κ.α.). Κατ’ αναλογία με τις παιδικές χαρές για τα παιδιά ή τα ΚΑΠΗ για τους ηλικιωμένους, υπάρχει η ανάγκη χώρου έκφρασης και για τη νεολαία. Η ύπαρξη τέτοιων χώρων αδιαμφισβήτητα θα μειώσει τα φαινόμενα βανδαλισμού μερίδα της νεολαίας θα διοχετεύει δημιουργικά και όχι καταστροφικά την ενέργειά της.
· Μαθητικές/ φοιτητικές βιβλιοθήκες. Λειτουργούν εντός ή ανεξάρτητα των κέντρων νεότητας. Δανειστικές βιβλιοθήκες οι οποίες είναι εξοπλισμένες με σχολικά βοηθήματα και φοιτητικά συγγράμματα για όλους τους σπουδαστές/-τριες του δήμου. Η δημιουργία των εν λόγω βιβλιοθηκών θα ανακουφίσει τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες από την αγορά δαπανηρών βοηθημάτων, ενώ οι φοιτητές δεν θα χρειάζεται να μετακινηθούν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να συμβουλευτούν ένα σύγγραμμα. Υπάρχει, σαφώς, η δυνατότητα απόθεσης βιβλίων ή σημειώσεων από τους παλαιότερους προς τους νεότερους σπουδαστές. Παράλληλα με τις βιβλιοθήκες υπάρχουν και σύγχρονα αναγνωστήρια τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών (π.χ. με σταθμούς φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών), μιας και οι ιδανικές συνθήκες για μελέτη δεν είναι δεδομένες στον προσωπικό χώρο κάθε νέου.
· Μονοπάτια για πεζοπορία αλλά και ποδηλατόδρομοι/ διαδρομές στην ύπαιθρο του δήμου μας και ιδιαίτερα μεταξύ των οικισμών τόσο για καθημερινή χρήση όσο και για διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων. Στόχος η δημιουργία ασφαλών διαδρομών για καθημερινή άσκηση, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του δήμου και η χρήση για προπόνηση αθλητών στίβου ή ποδηλασίας της περιοχής.
· Πάρκα street art, parkour και καλλισθενικής ώστε η νεολαία να έχει χώρους με σωστή υποδομή και ασφάλεια για να ασχολούνται με τα αγαπημένα τους χόμπι.
3. Στον δήμο μας λειτουργεί το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης. Στηρίζουμε τη λειτουργία του με όλες μας τις δυνάμεις. Η σχέση του δήμου, όμως, με το Συμβούλιο Νέων πρέπει να είναι σαφής και οι αρμοδιότητές του να είναι ξεκάθαρες ως εξής:
· Τακτικές συναντήσεις με σκοπό τη διαμόρφωση της στρατηγικής του δήμου για τη νεολαία
· Πάγια χρηματοδότηση των δράσεων του συμβουλίου και δήλωση ποσού προς το Συμβούλιο μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου
· Παραχώρηση μόνιμου γραφείου/ χώρου δράσης για το Συμβούλιο Νέων σε κάθε οργανωμένο τοπικό κύκλο (τοπική διαίρεση Συμβουλίου Νέων)
· Συνδιαμόρφωση κέντρων νεότητας και βιβλιοθηκών, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της νεολαίας κάθε περιοχής
· Κλήση εκπροσώπων του Συμβουλίου Νέων στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε φορά που τίθεται θέμα στην ημερήσια διάταξη το οποίο να αφορά τη νεολαία
Ποιότητα ζωής και περιβάλλον κατοικίας
Ένας σύγχρονος δήμος με σεβασμό στους πολίτες, απαιτείται να έχει οργανωμένους οικισμούς, που όχι μόνο θα εξασφαλίζουν άνετες συνθήκες διαβίωσης, για τους πολίτες, αλλά θα δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής συναναστροφής και θα αποτελούν πηγή έμπνευσης για συμμετοχή των δημοτών στην “ζωή” των οικισμών.
Αξιακή μας θέση η ισόρροπη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στους οικισμούς που υστερούν.
Οι υποδομές που προτείνονται βασίζονται στις προτεραιότητες του κάθε οικισμού αλλά και στο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης που θέτουμε ως προτεραιότητα (ανάδειξη ταυτότητας, ενίσχυση αγοράς και απασχόλησης) για την βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου. Κριτήρια των παρεμβάσεων στους οικισμούς είναι η ασφάλεια της κατοικίας και της κυκλοφορίας, η προστασία των παιδιών και των πεζών, οι δημόσιες μετακινήσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας, η αύξηση του πρασίνου, η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές.
✔︎ Πιστεύουμε στην αξία του δημόσιου χώρου, ως χώρος συνάθροισης των πολιτών που συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα. Προωθούμε τον εκσυγχρονισμό των ανοιχτών δημόσιων χώρων, για τη δημιουργία άνετων συνθηκών προς τους πολίτες.
✔︎ Στους παλιούς οικισμούς, χωρίς ΓΠΣ, επιδιώκουμε την αγορά κενών οικοπέδων από τον δήμο για την δημιουργία ανοιχτών χώρων συνάθροισης και στάθμευσης εφόσον χρειάζεται. Ενοποιούμε τους ανοιχτούς χώρους και αξιοποιούμε το Σχέδιο Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την ήπια κυκλοφορία των πεζών στους οικισμούς.
✔︎ Σχεδιάζουμε την δημιουργία χώρων πρασίνου στα συμπαγή τμήματα των οικισμών, κυρίως των αστικών. Επιδιώκουμε τη μετατροπή των ελεύθερων χώρων σε μικρούς σύγχρονους κήπους με κατάλληλη δομή και μελετημένη φύτευση. Αξιοποιούμε τους ελεύθερους χώρους για πάρκα δραστηριοτήτων, όπως skateboard και καλλισθενικής γυμναστικής.
✔︎ Αξιοποιούμε το κτιριακό απόθεμα (και αυτού των αγροτικών συνεταιρισμών), για σύγχρονες δημόσιες λειτουργίες. Προχωρούμε σε στατική και αντισεισμική θωράκιση και αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. Κυρίως στους απομακρυσμένους οικισμούς, και στις περιοχές που καθυστερεί η επέκταση του σχεδίου πόλεως δεν επιτρέπουμε την απαξίωση και κατεδάφιση του οικιστικού μας κεφαλαίου.
✔︎ Προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιριακών δομών, και επιβάλλουμε την κατασκευή μόνο ενεργειακά αυτόνομων κτιρίων. Πριμοδοτούμε την κατασκευή και ελέγχουμε την διατήρηση των φυτεμένων δωμάτων.
✔︎ Εκπονούμε και εφαρμόζουμε, ολοκληρωμένα σχέδια για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και τη μείωση της αέριας ρύπανσης, με πολιτικές ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και όχι απόκρυψης του προβλήματος.
✔︎ Ενισχύουμε την δημοτική & διαδημοτική συγκοινωνία, για όλους τους κατοίκους και τα Α.μ.ε.α., με συχνή και αδιάλειπτη επικοινωνία των κεντρικών οικισμών των δημοτικών ενοτήτων με τα χωριά της περιφέρειας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, και την βελτίωση των παροχών παιδείας και την υγείας.
✔︎ Ενισχύουμε το σχέδιο Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), και εφαρμόζουμε πολιτικές που θέτουν προτεραιότητες στην διάρθρωση και διασύνδεση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μελέτη για συνδυασμένες μεταφορές με βέλτιστο αποτέλεσμα και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
✔︎ Προωθούμε την αποτελεσματική σύνδεση όλων των οικισμών του δήμου με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, επεκτείνουμε τις γραμμές της δημοτικής συγκοινωνίας και της σύνδεσης όλων των οικισμών με το κέντρο της πόλης της Θέρμης.
✔︎ Διεκδικούμε την διέλευση του Μετρό της Θεσσαλονίκης στην κατεύθυνση προς αεροδρόμιο από την ΕΟ Μουδανιών, για διασύνδεση με λεωφορειακές γραμμές της ευρύτερης περιοχής.
Ενισχύουμε εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, διευκολύνοντας πεζούς και ποδηλάτες, με επέκταση δικτύων πεζοπορίας και σύνδεση οικισμών με ποδηλατοδρόμους.
Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς
Ενδιαφερόμαστε και εστιάζουμε στο θέμα των αδέσποτων ζώων και της ποιότητας ζωής των ζώων γενικότερα. Θέλουμε δίπλα μας αρωγούς τους εθελοντές και φιλόζωους δημότες και τα Φιλοζωικά Σωματεία, με κοινό στόχο την ευζωία των αδέσποτων ζώων και την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Καταγγέλλουμε την ανεπάρκεια/ ολιγωρία του υφιστάμενου αρμόδιου φορέα.
Απαιτούμε την αναδιοργάνωση του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, όπου συμμετέχει ο δήμος Θέρμης.
Την επιχορήγησή του μόνο κατόπιν εφαρμογής αυστηρής ελεγκτικής διαδικασίας και τρίμηνης δημόσιας λογοδοσίας και απολογισμού πεπραγμένων – εσόδων – εξόδων για το δήμο μας – που θα περιλαμβάνει καταγραφή του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, του αριθμού των στειρώσεων, της αποπαρασίτωσης, της ποσότητας των ειδών διατροφής και της διάθεσής τους.
✔︎ Ιδρύουμε Δημοτικό Κτηνιατρείο, 24 ώρης λειτουργίας, εντός των ορίων του δήμου, για εμβολιασμούς, στειρώσεις, περίθαλψη.
✔︎ Βελτιώνουμε το πρόγραμμα υιοθεσιών, με δημιουργία κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων.
✔︎ Οργανώνουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, με σειρά από σεμινάρια, ανοικτές ημερίδες και εκδηλώσεις, τόσο για τη συμπεριφορά απέναντι στα αδέσποτα όσο και για τη γενεσιουργό αιτία ύπαρξής τους.
✔︎ Δημιουργία συντονισμένου δικτύου εθελοντών και συνεργασία με φιλοζωϊκά σωματεία, που θα λειτουργεί επικουρικά στη σίτιση και καταγραφή των αδέσποτων.
✔︎ Τοποθετούμε, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ταΐστρες, αμμοδόχους και «σκυλόσπιτα» σε επιλεγμένα σημεία της κάθε κοινότητας, φροντίζουμε για την πληρότητά τους σε φαγητό και νερό και την καθαριότητά τους.
Διαχείριση απορριμμάτων – Αποκομιδή – Ανακύκλωση – Καθαριότητα
Με την κλιματική κρίση να απειλεί την διαβίωση και την πρόοδο και σε τοπικό επίπεδο, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την εξορθολογισμένη διαχείρισή τους, παραμένοντας υπό την αποκλειστική διαχείριση των ΟΤΑ, αποτελεί βασικό τμήμα του προγράμματος της Παρέμβασης Πολιτών Δήμου Θέρμης. Αντιμετωπίζουμε την διαχείριση των απορριμμάτων σαν στοιχείο βιώσιμης ανάπτυξης μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας.
Καταδικάζουμε τις εφαρμοσμένες πολιτικές και πρακτικές, και προκρίνουμε μία σύγχρονη πολιτική διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που στηρίζεται στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων και της διαλογής στην πηγή. Οργανώνουμε σε όλες τις περιοχές του δήμου ευρεία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κόσμου για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Προωθούμε ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης, που αξιοποιούν τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό επίπεδο, που στηρίζονται στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη.
Προτεραιότητα του προγράμματος μας είναι η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, η ανθρωποκεντρική κλίμακα, η κοινωνική συμμετοχή, η αξιοποίηση του τοπικού παραγωγικού δυναμικού και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Αναπτύσσουμε δράσεις σε επίπεδο κοινότητας, γειτονιάς, χώρου εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που εντάσσονται στο ευρύτερο τοπικό σχέδιο, που αξιοποιούντην επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών, μέσω της διαλογής στη πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης μικρής κλίμακας και της ανάπτυξης δικτύου συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. επικίνδυνα).
Αναπτύσσουμε- εφαρμόζουμε :
Κάθετες δράσεις :
· Κομποστοποίηση σε οικιακό, και επιχειρησιακό επίπεδο.
· Προγράμματα ΔσΠ (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί) με συμμετοχή υπηρεσιών, σχολείων, επιχειρήσεων) και πλήρη ανάπτυξη του συστήματος των 4 κάδων .
· Ρεύμα επεξεργασίας και ανακύκλωσης για τα απορρίμματα των αγροτικών δραστηριοτήτων, και των ειδικών απορριμμάτων των επιχειρήσεων
· Δημιουργία τοπικών Πράσινων Σημείων συγκέντρωσης υλικών προς επαναχρησιμοποίηση –ανακύκλωση σε όλους τους οικισμούς.
· Προγράμματα χωριστής συλλογής ειδικών αποβλήτων με υποχρεωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων.
· Έλεγχος στην ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και λυμάτων βόθρων.
· Εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας.
Οριζόντιες δράσεις :
· Ενημέρωση, προβολή και παροχή εξοπλισμού οικιακής κομποστοποίησης.
· Κοινωνικές δράσεις και επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα.
· Κίνητρα προς τον πολίτη για την συμμετοχή στα συστήματα διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) και εναλλακτικής διαχείρισης.
· Οικονομική και θεσμική ενίσχυση δραστηριοτήτων στον τομέα επαναχρησιμοποίηση υλικών- ανάκτηση υλικών.
· Πειραματική εφαρμογή νέου συστήματος συλλογής απορριμμάτων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η διαχείριση των απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, είναι και πρέπει να παραμείνει αποκλειστική τους αρμοδιότητα. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων. Θέλουμε όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών στην ανακύκλωση, μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο. Θα αγωνιστούμε για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της λειτουργίας των δήμων και των φορέων τους στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο δήμος μας, πρέπει να είναι πρωτοπόρος, στην εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, εφαρμόζοντας πολιτικές, που δεν την αντιμετωπίζουν σαν πρόβλημα, αλλά σαν ευκαιρία, για την ποιότητα ζωής των πολιτών και την τοπική οικονομία.
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
· Ήταν πάγιο αίτημά μας, εδώ και πολλά έτη, η κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης στη Θέρμη, ένα έργο πολύτιμο για το Δήμο μας που θα μειώσει το κόστος μετακίνησης των απορριμματοφόρων και επομένως μπορεί να συγκρατήσει το ύψος των ανταποδοτικών τελών. Ελπίζουμε οι προδιαγραφές να εξυπηρετούν τον όγκο απορριμμάτων του δήμου και να γίνει μια σύγχρονη μονάδα.
· Σχετικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα, τοποθετούμαστε αρνητικά , για τους παρακάτω συγκεκριμένους λόγους :
-Δεν έγινε το 2019 η θεσμοθετημένη διαβούλευση στο δημοτικό συμβούλιο για τη χωροθέτηση. Οι κάτοικοι του Σχολαρίου μόλις τέλη 2023 αντιλήφθηκαν το έργο που πρόκειται να γίνει και την όχληση που θα έχουν από τα απορριμματοφόρα. Έργο τέτοιων διαστάσεων για να πέτυχει πρέπει η κοινωνία να συμμετέχει και οι προτάσεις της να διαμορφώνουν τις τελικές αποφάσεις αφού εξευρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.
Η ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης προχωρά με ΣΔΙΤ, δηλαδή ιδιώτης θα νέμεται επιχειρηματικό όφελος από ένα κλειστό συμβόλαιο για δεκαετίες, χωρίς ανταγωνιστή και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο, αφού όλη η μελετητική και τεχνολογική ωρίμανση έχει γίνει με δημόσιους πόρους (ΕΣΠΑ), ενώ υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση η βούληση και η δέσμευση το έργο να υλοποιηθεί με δημόσιους πόρους (εθνικούς ή ευρωπαϊκούς). Το γεγονός αυτό , όμως, θα επιφέρει αύξηση του τιμολογίου για όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Δηλαδή θα κληθεί και δικός μας ο δήμος να πληρώσει παραπάνω μολονότι η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα θα γίνει με δημόσια δαπάνη. Επομένως έκανε λάθος επιλογή ο ΦΟΔΣΑ να κάνει το έργο της Δυτικής Θεσσαλονίκης με ΣΔΙΤ.
Επιπλέον σχετικά με τη χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ διότι έχει γίνειεντός της Γ ζώνης προστασίας του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και το έργο μπορεί να τιναχτεί στον αέρα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποτέλεσμα τελικά η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα να είναι μοναδική και τελικά να αναγκαστεί να φιλοξενεί απορρίμματα και πέραν της χωρικής της αρμοδιότητας.
Περαιτέρω σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση και δεν αντιτάχθηκε ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, οι ΜΕΑ δεν θα προχωρούν σε ανακύκλωση αλλά σε παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου, το οποίο είναι άγνωστο σε ποιες μονάδες θα προωθείται για ενεργειακή αξιοποίηση. Σε ότι δε αφορά την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων και άρα με μονόδρομο την καύση, βάσει και του άρθρου 63 του Ν. 4819/2021, δεν έχουν καμία αρμοδιότητα σχεδιασμού, χωροθέτησης και εποπτείας, οι ΟΤΑ.
Ως εκ τούτου η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη υποχώρηση και οι ΜΕΑ γίνονται μονάδες παραγωγής καυσίμου με υποχρέωση για καύση.
3. Δεν υπάρχει πρόοδος σε ότι αφορά τις ΜΕΒΑ. Αφού πέρασαν πολλά χρόνια για να προμηθευτούμε καφέ κάδους μετά από διαγωνισμό που έκανε ο ΦΟΔΣΑ, ο Δήμος διαπίστωσε ότι είναι λίγοι και προχώρησε και σε αγορά και άλλων. Ωστόσο είναι όλοι στοιβαγμένοι και έκθετοι, αναξιοποίητοι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, κοντά στην Οικονομική Υπηρεσία.
4. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ η τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση απορριμμάτων βάσει των επιδόσεων των ΟΤΑ. Καταργήθηκε και τη θέση της πήρε το ανελαστικό τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο μέχρι σήμερα οι δήμοι αρνούνται μονομερώς να πληρώσουν, καθως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους δημότες τους στην εξωφρενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Ο ΦΟΣΔΑ δεν έχει καταφέρει τίποτα για την κατάργησή του. Ήδη έχει επιβληθεί για το 2023 και είναι σε αναβολή η είσπραξή του. Την πολιτική αυτή, όμως, θα πληρώσουν οι δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών, όπως επίσης και το περιβάλλον και οι επόμενες γενιές καθώς δεν ενισχύεται η ανακύκλωση.
5. Η ανακύκλωση είναι σε υποχώρηση με σκάνδαλο 150 εκατομμύρια ευρώ που εντόπισε και η Κομισιόν, οι δήμοι δεν καταγγέλλουν τίποτα, ούτε και ο ΦΟΔΣΑ και έχει και αυτός ευθύνη.
6. Σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας πλησίον του ΧΥΤΑ Ταγαράδων , θέλουμε να γνωρίζουμε τι προέβλεπε η ΑΕΠΟ για την αποκατάσταση του χώρου και τι θα κερδίσει ανταποδοτικά ο Δήμος μας όταν θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό.
– Τα πάρκα κυκλικής οικονομίας και τα πράσινα σημεία , έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είναι θετικά αλλά επισημαίνουμε τη μεγάλη καθυστέρηση, ενώ και από τα ποσά του προϋπολογισμού αντιλαμβανόμαστε ότι και πάλι δεν θα προχωρήσουν στο 2024.
Συμπερασματικά είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πολιτική και τη στάση που υιοθετεί ο ΦΟΔΣΑ, η οποία είναι εναντίον των δήμων και των τοπικών κοινωνιών, και μόνο επιμέρους θετικοί σε κάποια έργα.
Ύδρευση – Άρδευση -Αποχέτευση
Για όλους εμάς το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δικαίωμα και πηγή ζωής. Δεν θα αφήσουμε να γίνει εμπόρευμα και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή πολιτικών ιδιωτικοποίησης του.
Η συνολική διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο δήμου αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας για την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των οικισμών μας. Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό, για το μέλλον των πολιτών, και η δημόσια διαχείριση του, αποτελεί αξιακή μας θέση. Πιστεύουμε ότι:
i. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, φυσικός πόρος, οικονομικό αγαθό και πρωτίστως περιβαλλοντικό στοιχείο. Είναι σαν φυσικός πόρος μοναδικό και αναντικατάστατο. Αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής στον πλανήτη. Μόνο η αειφόρος διαχείριση των υδατικών πόρων οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.
ii. Οι υδατικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Στον δήμο μας, οι υδατικοί πόροι είναι οριακά επαρκείς και οδηγούνται καθημερινά σε ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Στην περιοχή μας, με κύρια χαρακτηριστικά τον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα και δευτερευόντως τον τουρισμό, η ζήτηση του νερού είναι η μέγιστη το καλοκαίρι, όταν η διαθεσιμότητά του στη φύση είναι η ελάχιστη και μικρότερη το χειμώνα, που η διαθεσιμότητα είναι μεγαλύτερη. Η χωρο-χρονική κατανομή της διαθεσιμότητας και της ζήτησης νερού είναι αντίστροφες, μεγαλώνοντας το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Εκπονούμε ένα ολικό στρατηγικό σχέδιο στο δήμο μας για την βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Στο σχέδιο αυτό απαιτείται η συμμετοχή των όμορων δήμων με τους οποίους συνδιαχειριζόμαστε τις γεωγραφικές λεκάνες απορροής, τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα. Απαιτείται η ψηφιακή λεπτομερής καταγραφή των ρεμάτων, λεκανών απορροής και υπόγειων ποσοτήτων νερού.
Προχωρούμε σε αναδιάρθρωση της διοικητικής λειτουργίας της ΔΕΥΑΘ, μέσα από την επιστημονική στελέχωση εξειδικευμένου προσωπικού σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας της επιχείρησης, και την η κατασκευή ενιαίου, σύγχρονου ψηφιακού συστήματος, παρακολούθησης των δικτύων όλου του δήμου και τηλεμετρίας. Αξιοποιούμε το master plan που έχει εκπονηθεί για την ποιότητα του νερού, την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων αλλά και ενέργειας.
Αξιοποιούμε όλες των δυνατότητες για τη μείωση του κόστους ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων αυτοτελών μονάδων, χωρίς την μετακύλισή του στους δημότες.
Πολλοί οικισμοί του δήμου μας είναι αγροτικοί και κάποιοι έχουν σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο της συνολικής αναπτυξιακής διαχείρισης των υδατικών πόρων, προτείνουμε την δημιουργία σύγχρονων αρδευτικών δικτύων, με την συμμετοχή των τοπικών συνεταιρισμών και των φορέων των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Οι διακοπές του νερού για πολλούς οικισμούς είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα και για την καθημερινότητα των δημοτών. Η κακή κατάσταση των αγωγών σε συνδυασμό με τις πολλές βλάβες, οδηγεί στην αύξηση της απαιτούμενης ποσότητας χλωρίου για απολύμανση, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία των Δημοτών. Αναλύσεις της ποιότητας του νερού, έχουν δείξει κατά καιρούς συγκεντρώσεις βλαβερών ουσιών πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Προχωράμε σε συνολική αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης των οικισμών. Αντικατάσταση των επιβλαβών για την υγεία των πολιτών δικτύων από αμίαντο σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
Εγκαθιστούμε σύγχρονα δίκτυα που εξασφαλίζουν την ποιότητα και την επάρκεια του πόσιμου νερού. Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση των προβλημάτων στα υπάρχοντα δίκτυα, και θα δημιουργήσουμε νέα δίκτυα, με σχεδιασμό για την βέλτιστη ποιότητα, με την μέγιστη οικονομία.
Απαιτούμε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των αντλιοστασίων και τοποθέτηση εφεδρικών αντλιών, ώστε σε περίπτωση βλάβης να μην μένουν οι οικισμοί χωρίς ύδρευση.
12 οικισμοί δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τους πολίτες η κατασκευή σύγχρονων αποχετευτικών δικτύων. Η έλλειψη αποχετευτικών συστημάτων συνιστά σημαντική οικονομική επιβάρυνση και τεράστια περιβαλλοντική καταπόνηση, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τους δημότες. Πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη επιβάρυνση του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτων.
Προχωράμε σε ολοκλήρωση των μελετών αποχέτευσης για όλους τους οικισμούς. Πλήρη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και δημοπράτηση των έργων αποχέτευσης παντού.
Επιτάχυνση της κατασκευής της νέας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στη Θέρμη, στην οποία οδηγούνται τα δίκτυα που έχουν κατασκευαστεί και παραμένουν ανενεργά, και αυτά που θα γίνουν στη συνέχεια. Έχει ευθύνη η διοίκηση του Δήμου για την καθυστέρηση καθώς εξ αρχής καθυστέρησε να κάνει το διαγωνισμό.
Η ΔΕΥΑ Θέρμης, αρχές του 2019 κατέγραφε ζημίες ποσού 4.500.000 ευρώ από ανείσπρακτες οφειλές. Σήμερα έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει ένα χρέος περίπου 2.500.000 ευρώ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και πληρώνει έναντι, έχοντας κηρύξει μερική στάση πληρωμών. Όσο η κυβέρνηση δεν δίνει λύση στο πρόβλημα οι ΔΕΥΑ ή θα χρεοκοπήσουν ή θα ιδιωτικοποιηθούν ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια ύδρευσης.
Έχουμε κάνει έντονες, επανειλημμένες διαμαρτυρίες και με πρωτοβουλία μας εκδόθηκε ψήφισμα του ΔΣ. Μοναδική λύση είναι η σχετική διαγράφη του χρέους που έχει συσσωρευθεί.
Τοπική ανάπτυξη – Κυκλική Οικονομία- Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗ, θέτει σαν προτεραιότητα την εκπόνηση και την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, με σύγχρονα και αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου.
Το αναπτυξιακό σχέδιο του δήμου, αποτυπώνεται στον στρατηγικό του σχεδιασμό, και με βασικό εργαλείο, τον κατάλληλο σχεδιασμό χρήσεων γης, θα συνδυάζει αφενός την προστασία του περιβάλλοντος, του αγροτικού τοπίου, των φυσικών πόρων, την ενίσχυση της ταυτότητας των παραδοσιακών και αγροτουριστικών χαρακτηριστικών στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, και αφετέρου την οργάνωση των επαγγελματικών περιοχών καινοτομίας, βιομηχανικών περιοχών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων αστικού χαρακτήρα.
Αφού ολοκληρωθεί η ψηφιακή αποτύπωση της περιουσίας του δήμου, θα εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για την αξιοποίηση της προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στον δήμο και περιληπτικά αναφέρουμε στα παρακάτω:
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ θέλοντας να καταγράψει και να κωδικοποιήσει τα προβλήματα όσων ασκούν το αγροτικό επάγγελμα στο δήμο μας, συνοψίζει χωρίς να εξαντλεί τον προβληματισμό των αγροτών – παραγωγών στα εξής σημεία:
· Έργα προστασίας του αγροτικού – επιχειρηματικού περιβάλλοντος, από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής του δήμου.
· Μείωση του κόστους για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, και διεύρυνση των καναλιών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
· Το κόστος παραγωγής αφορά αρχικά το χαμηλό κόστος καυσίμων και εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης – ψύξης για τις μονάδες που διαθέτουν θερμοκήπια. Μεγάλη σημασία για την παροχή φθηνής ενέργειας αποτελεί η ένταξη των αγροτών στις ενεργειακές κοινότητες, για φθηνό και πιθανόν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, αξιοποιώντας μέσα από συνεταιρισμούς ανενεργή δημοτική γη.
· Δημιουργία ενός οργανωμένου αρδευτικού δικτύου, που θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αρδεύσουν μεγαλύτερες εκτάσεις με μικρό κόστος, αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη κατασπατάληση του νερού. Μέσα από το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων, προτείνεται η κατασκευή μικρών φραγμάτων για άρδευση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
· Ενισχύουμε τη λειτουργία των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, που σε συνδυασμό με σύγχρονη επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη από γεωπόνους, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς για μαζικής αγοράς εφοδίων ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές, την αποφυγή άσκοπων ενεργειών (πχ ψεκασμοί) που ανεβάζουν το κόστος, την εναλλαγή καλλιεργειών και τον εμπλουτισμό των χωραφιών με αζωτούχες καλλιέργειες που περιορίζουν τη χρήση λιπασμάτων ελαττώνοντας το κόστος.
· Η μεταποίηση και η τυποποίηση τους με ονομασία προέλευσης, αναμένεται να αύξηση την αξία των προϊόντων, να βοηθήσει στην διείσδυση τους σε μεγαλύτερες αγορές με άμεσα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς. Προωθούμε την χρησιμοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών, όπως, τα ηλεκτρονικά δημοπρατήρια, η συνεχής ηλεκτρονική έρευνα αγοράς και η αναζήτηση νέων προϊόντων και αγορών.
· Διεκδικούμε την επιμόρφωση των παραγωγών σε νέες τεχνικές και μεθόδους καλλιεργειών. Προωθούμε, την υποστήριξη των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για τη σύνταξη δηλώσεων καλλιέργειας και τη λογιστική και φορολογική τους κάλυψη.
· Απαραίτητη είναι η συλλογική δράση και η επιστημονική στήριξη των αγροτών-παραγωγών, η οποία μπορεί να διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα. Στο επίπεδο του προϊόντος, στο επίπεδο της τοπικότητας (κοινότητα ή δημοτική ενότητα) και τέλος σε επίπεδο του δήμου. Προωθούμε την αναβάθμιση και την ενίσχυση της λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Πιστεύουμε στη συνεργασία και στη διαμόρφωση ενιαίας αγροτικής πολιτικής μεταξύ τους.
Στον πρωτογενή τομέα η παρέμβαση πολιτών δήμου Θέρμης θα διεκδικήσει τη στελέχωση γραφείου γεωργικής ανάπτυξης με ειδική εφαρμοσμένη τεχνογνωσία. Ο Δήμος Θέρμης θα αναλάβει τη δικτύωση και την προβολή των τοπικών γεωργικών προϊόντων και την υποστήριξη των παραγωγών στις δράσεις προστιθέμενης αξίας και νέων προϊόντων. Παράλληλα θα αναπτύξει σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία για την υποστήριξη των αγροτών (εδαφολογικός χάρτης, ψηφιοποίηση των αγροτικών τίτλων, διαδικτυακές – ψηφιακές λαχαναγορές, ηλεκτρονικό εμπόριο).
Στην κτηνοτροφία ο δήμος Θέρμης οφείλει να αξιοποιήσει την νέα νομοθεσία που αφορά τους δασικούς χάρτες, και τους βοσκότοπους ώστε να υποστηρίξει τους παραγωγούς σχετικά με τα δημοτικά αγροτεμάχια. Να βοηθήσει στη νομιμοποίηση και ανάπτυξη των κτηνοτροφικών μονάδων. Η ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων είναι μεγάλης αξίας, και πρέπει να βρεθεί τρόπος διεύρυνσης των δικτύων πώλησης, αξιοποιώντας παράλληλα την υπεραξία που δίνει στο προϊόν η ονομασία προέλευσης του.
Πιστεύουμε στη συστηματική και νομικά κατοχυρωμένη διάθεση τοπικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντεςσε όσο το δυνατόν περισσότερους οικισμούς του δήμου. Αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και την αύξηση της απασχόλησης στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Διεκδικούμε την οργάνωση τοπικών αγορών με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προϊόντα κάθε περιοχής. Η συνεργασία ανάμεσα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συλλόγους με το επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί στο δήμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο αυτού του σχεδίου. Προωθούμε την συμμετοχή του συνόλου των παραγωγών – κτηνοτρόφων σε επιχειρηματικό συνεργατικό σχηματισμό (cluster), για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του δήμου, όπου σε συνεργασία με άλλους φορείς (π.χ. πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια) της περιοχής να προωθήσουν τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, εκμεταλλευόμενοι και τις δυνατότητες για μόρφωση και τουρισμό της περιοχής.
Προσπαθούμε να αναδείξουμε την ιδιαίτερης ταυτότητα κάθε τόπου και να αξιοποιήσουμε τα χαρακτηριστική του φυσικού και περιαστικού περιβάλλοντος. Προβάλλουμε τις περιοχές φυσικού κάλους και ενδιαφέροντος, προσελκύουμε και υποστηρίζουμε ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό και επισκέψεις αναψυχής σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, αθλητικό και φυσιολατρικό τουρισμό καθώς και με τα τοπικά επαγγέλματα και δρώμενα. Η συμμετοχή όλων των παραπάνω στα πλαίσια του προαναφερθέντος cluster, που θα συμπεριλαμβάνει και το σύνολο των παραγωγών και επιχειρήσεων της περιοχής, αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην τοπική οικονομία.
Το σχέδιο ανάπτυξης που προτείνουμε αναδεικνύει χωριά-χώρους προορισμού με διαφορετικές ταυτότητες και εξυπηρετήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε προϋποθέσεις τοπικής ανάπτυξης, μια ενισχυμένη εναλλακτική και παραγωγική εφαρμογή του city branding ώστε το κάθε χωριό να προσφέρει και κάτι διαφορετικό από τα άλλα συνδεδεμένο αλλά και όχι μόνο με τα τοπικά χαρακτηριστικά. Προωθούμε προγράμματα, αισθητικής εναρμόνισης των εμπορικών καταστημάτων, των οικισμών του δήμου, με μελέτη από τις υπηρεσίες του δήμου, και χρηματοδότηση. Με στοιχειώδη υποδομή [καλύτερη πρόσβαση, καθαριότητα, υπαίθριες κατασκευές, σήμανση για την πρόσβαση, διάχυση της πληροφορίας] οι χώροι αυτοί θα αποτελέσουν πόλο έλξης, ευκαιρία υγείας και ψυχαγωγίας αλλά και παραγωγής εισοδήματος. Προτείνουμε επίσης την “υιοθέτηση” αυτών των χώρων από υπάρχουσες συλλογικότητες (αθλητικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους, εθνοτοπικούς συλλόγους, προσκόπους) ώστε να βάλουν τη δική τους πινελιά στις υπαίθριες κατασκευές, να συντηρούν το χώρο και να κάνουν εκεί δράσεις.
Πιστεύουμε στην ανάπτυξη και ενίσχυση των τοπικών αγορών, αποκεντρωμένα. Οι δράσεις ποιότητας ζωής και αστικού περιβάλλοντος για έλεγχο στάθμευσης, βελτίωση της δημοτικής συγκοινωνίας, αποτελεσματικός έλεγχος αστικού περιβάλλοντος και καταλήψεων δημόσιων χώρων, η εφαρμογή των κανονισμών καθαριότητας και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων θα ενισχύσουν την λειτουργία των αγορών.
Το γραφείο εργασίας και επιχειρηματικότητας θα επεκτείνει τη λειτουργία του στα θέματα επιχειρηματικότητας, ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του τόπου μας και τη νέα γνώση που παράγεται.
Δέσμευσή μας η ενίσχυση των συλλογικών οργάνων των επαγγελματιών κάθε οικισμού. Πιστεύουμε στη συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις. Χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενιαίου χαρακτήρα εμπορικής αγοράς μετά τη Θέρμη, στα Βασιλικά και τον Τρίλοφο. Οι επαγγελματίες όλου του δήμου θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, μέσα από τη λειτουργία των κοινοτήτων και στις συνελεύσεις τους.
Πρώτο βήμα των δράσεών μας με υψηλή προστιθέμενη αξία είναι η δικτύωση και η ανάπτυξη επικοινωνίας και συνεργειών μεταξύ όλων των επαγγελματιών του δήμου Θέρμης.
Οργανώνουμε ανά τρίμηνο σε κεντρικό χώρο του δήμου, εκδήλωσης διασύνδεσης εταιρειών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας με δημότες και ευρύτερα σχήματα, για συνεργασία και επαγγελματική γεφύρωση.
Κυκλική Οικονομία
Ένας άλλος τρόπος ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης μέσω της επανάχρησης και της ανακύκλωσης είναι η κυκλική οικονομία. Από το γραμμικό μοντέλο: ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ-ΑΠΟΡΡΙΨΗ πάμε σε ένα κυκλικό μοντέλο: ΠΡΟΛΗΨΗ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ-ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Μέσω αυτού του νέου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου επιτρέπεται η χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων. Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στα προϊόντα να μετατρέπονται σε σκουπίδια αφού έχουν κάνει έναν πολύ μεγαλύτερο κύκλο ζωής.
Η εφαρμογή πολιτικών κυκλικής οικονομίας και η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα μας απαιτεί καινοτομία, έρευνα, εξειδίκευση και την συμβολή των νέων επιστημόνων. Για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης σημαντική είναι η συμβολή των νέων ανθρώπων αλλά κυρίως μια εκπαιδευτική διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο δήμος μας λοιπόν μέσω της ενίσχυσης της ανακύκλωσης, της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων έχει πολλαπλά οφέλη. Με την μείωση των αποβλήτων, μειώνονται τα τέλη. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα μειώνεται περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού απαιτείται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, η οποία στην περίπτωση που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, οδηγεί σε καλύτερα ακόμη αποτελέσματα.
Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.)
Η Κοινωνική Οικονομία έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως “Τρίτος Τομέας της Οικονομίας”, ως ο τομέας της οικονομίας που αναπτύσσεται σε έναν νέο, ριζοσπαστικό χώρο ανάμεσα στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, που βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών..
Ενισχύουμε στο δήμο μας τη δημιουργία Κοιν.Σ.Επ., οι οποίες θα δώσουν στόχο και όραμα σε άτομα που όντας σε δύσκολη κατάσταση, θα επιδιώξουν την ένταξη τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Υπάρχει το παράδειγμα τέτοιας ομάδας στο δήμο μας, αλλά κυρίως υπάρχουν τα εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ωφέλεια αυτών των ατόμων.
Σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα εναλλακτικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, τόνωσης της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας, που οφείλει να αναπτυχθεί, όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ένας σημαντικός άξονας οικονομικής ανάπτυξης που θα παράγει ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυτό μπορεί να γίνει μέσω σωστών χρηματοδοτικών εργαλείων και ικανού κυβερνητικού σχεδιασμού.
Αγροτοδιατροφικός Τομέας
Η κλιματική κρίση έχει αναδείξει τον κίνδυνο εμφάνισης επισιτιστικής κρίσης.
Η επάρκεια ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην οποία πρέπει να απαντάει μια σύγχρονη διατροφική πολιτική. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών του δήμου, ιδιαίτερα αυτών που έχουν ήδη έντονη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Η αντιμετώπιση της τροφής ως κοινωνικού αγαθού αποτελεί αξιακή προτεραιότητα της παράταξής μας. Στόχος των πολιτικών μας είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού, κοινωνικού και διατροφικού προτύπου στον πρωτογενή τομέα που θα βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας.
Προωθούμε πολιτικές:
1. Στήριξης της απασχόλησης και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος,
2. Συνεργασίας με τους τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, για την προώθηση των τοπικών συλλογικών θεμάτων,
3. Δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων για την μείωση του κόστους παραγωγής,
4. Αύξησης του βαθμού αυτοδυναμίας των παραγωγών της περιοχής και της ενίσχυσης ολοκληρωμένων δράσεων προώθησης των γεωργικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων,
5. Επιμόρφωσης και προώθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες παραγωγής, με την ενίσχυση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και τα Ινστιτούτα που εδρεύουν στη περιοχή μας,
6. Δικτύωσης και την προβολής των τοπικών γεωργικών προϊόντων και υποστήριξης των παραγωγών στις δράσεις προστιθέμενης αξίας και νέων προϊόντων.
7. Ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την υποστήριξη των αγροτών (εδαφολογικός χάρτης, ψηφιοποίηση των αγροτικών τίτλων, διαδικτυακές – ψηφιακές λαχαναγορές, ηλεκτρονικό εμπόριο).
8. Ενίσχυσης & επέκτασης αρδευτικών δικτύων και την αξιοποίηση, των υφιστάμενων φραγμάτων αλλά και τη δημιουργία νέων για γεωργική χρήση, μέσα από ένα σύγχρονο, βιώσιμο και καθολικό σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων στο δήμο.
9. Αξιοποίησης της γεωθερμίας, της παραγωγής ενέργειας με χρήση βιομάζας με τοπικής προέλευσης και κυρίως γεωργικών υπολειμμάτων, χρήση φυσικού αερίου και εξοικονόμηση ενέργειας στις γεωργικές δραστηριότητες με την λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων.
10. Ανάπτυξης υποδομών διαχείρισης των γεωργικών απορριμμάτων.
11. Προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων. Δημιουργία τοπικών αγορών παραγωγών.