Αγαπητές/οι δημότισσες και δημότες μας,
ως μείζονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης, αυτό που δίνει νόημα και ουσία στη συμμετοχή μας είναι η προάσπιση των δημόσιων αγαθών μας !
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά, την ισότητα στην πρόσβαση, στην επάρκεια και στην ποιότητα του νερού αλλά και τις υποδομές σε αποχέτευση. Το αντίτιμο- η αξία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη πόσο μάλλον στη σημερινή συγκυρία που έχουν εκτοξευθεί οι τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος, σε είδη πρώτης ανάγκης, στα μισθώματα ακόμη και στις δόσεις τραπεζικών δανείων λόγω αύξησης επιτοκίων.
Η διοίκηση του Δήμου, που την εμπιστεύτηκε το εκλογικό σώμα με 70%, φέρνει λίγες μέρες μετά την ανανέωση της θητείας της, αύξηση της αξίας του νερού και της αποχέτευσης, μετά από την αύξηση και των δημοτικών τελών. Φυσικά προεκλογικά δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια εξαγγελία !
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μετά από αυτή του έτους 2020. Συγκεκριμένα :
- το 2019 το πάγιο τέλος ύδρευσης ήταν 6 ευρώ ετησίως, το 2020 αυξήθηκε στα 15 ευρώ και τώρα αυξάνεται στα 24 ευρώ (σημερινή αύξηση ποσού 70%),
- προβλέπεται οριζόντια αύξηση στην τιμή χρέωσης ύδρευσης ανά κλίμακα ποσοστιαία 20% σε όλα τα είδη τιμολογίων (ακόμη και στο κοινωνικό)
- το πάγιο τέλος αποχέτευσης το 2020 αυξήθηκε στα 21 ευρώ ετησίως και τώρα αυξάνεται στα 24 ευρώ,
- στην αποχέτευση η χρέωση ήταν 0,32 ευρώ/ ανά κυβικό επί του 75% των κυβικών της ύδρευσης , το 2020 αυξήθηκε σε 0,65 ευρώ ανά κυβικό επί του 80% των κυβικών της ύδρευσης και τώρα αυξάνεται σε 0,78 ευρώ επί του 80% των κυβικών αποχέτευσης ( αύξηση 20% ).
Επιπλέον οι υπηρεσίες δεν είναι καλές. Δεν έχουν συνδεθεί στο αποχετευτικό δίκτυο τα Βασιλικά, η Σουρωτή, η Αγία Παρασκευή με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Έχουν ανάγκη από αποχετευτικό δίκτυο και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων το Λιβάδι, η Περιστερά, ο Άγιος Αντώνιος. Εξακολουθούν οι διακοπές λόγω βλάβης του δικτύου στα Βασιλικά και στην Αγία Παρασκευή. Χρειάζεται αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων όπου υπάρχουν στο δίκτυο. Η ποιότητα του νερού στο Μονοπήγαδο και στο Πλαγιάρι είναι προβληματική.
Είδαμε το θέμα της αύξησης στο ΔΣ της ΔΕΥΑ στις 30/1/2024. Ζητήσαμε να αναβληθεί η συζήτησή του και να προηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 31/1/2024. Η απάντηση ήταν αρνητική επειδή για τα θέματα της ΔΕΥΑ αποφασίζει πρώτα η ΔΕΥΑ. Όμως όταν θα ερχόταν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την ψήφισή του από τη δημοτική επιτροπή και τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης θα ήταν αργά και η απόφαση θα ήταν ήδη ειλημμένη. Τελικά πείστηκε η διοίκηση ως προς τη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ πριν την ψήφισή του από τη δημοτική επιτροπή και τον έλεγχο της αποκεντρωμένης διοίκησης, ωστόσο έμεινε αμετακίνητη στη θέση της.
Μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, η Διοίκηση έφερε προς συζήτηση την αύξηση με το επιχείρημα της διατήρησης της βιωσιμότητας της επιχείρησης της ΔΕΥΑ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει δικό της πλάνο για της ΔΕΥΑ.
Για ποια βιωσιμότητα επιχείρησης κάνουμε λόγο, όταν έχει συσσωρευμένο χρέος 4.500.000 ευρώ; Χρέος που συσσωρεύτηκε από την αύξηση του κόστους ενέργειας όπου η κυβέρνηση δεν υλοποίησε κανένα προστατευτικό μέτρο για τις ΔΕΥΑ; Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν εξασφαλίζεται βιωσιμότητα αλλά πρόκειται για μια ένεση ρευστότητας προκειμένου να μπορέσει να «βγει» η επιχείρηση μέχρι να
βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη απόφαση της κυβέρνησης. Η αύξηση παρουσιάζεται ως η μοναδική πρόταση στο αδιέξοδο. Αυτό δεν αληθεύει. Δεν δόθηκε ούτε τότε, ούτε τώρα καμία ουσιαστική μάχη απέναντι στη κυβέρνηση για να μην υπάρξει αύξηση στην τιμή του νερού στις ΔΕΥΑ.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όλη την προηγούμενη θητεία υπερασπιστήκαμε το νερό, προτείναμε λύσεις εκσυγχρονισμού της ΔΕΥΑ για εξοικονόμηση, φιλοξενήσαμε και μας ενημέρωσε η Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ, ενημερώσαμε επί τρίμηνο τους δημότες μας με αναρτημένα πανό κατά της ακρίβειας και ιδιωτικοποίησης του νερού, συμμετείχαμε σε συλλαλητήρια, διανείμαμε ενημερωτικό υλικό στους δημότες, προκαλέσαμε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμης. Ήδη από την πρώτη θητεία της, το 2014, που ήρθε μετά το ηχηρό πετυχημένο δημοψήφισμα ‘σώστε το νερό’, αυτή η δημοτική παράταξη ζητούσε από την (ίδια) διοίκηση του Δήμου να εφαρμόσει πολιτικές εξοικονόμησης κόστους.
Επανειλημμένα σε άρθρα και τοποθετήσεις μας σας γνωρίσαμε τα ζητήματα που διακυβεύονται. Προβλέψαμε για το μεγάλο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης ενώπιον του οποίου βρίσκονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και της αύξησης της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος επειδή δαπανούν ηλεκτρικό ρεύμα για άντληση, άρδευση και λειτουργία γεωτρήσεων και δεξαμενών αλλά και για αποχέτευση.
Γράφαμε τότε ότι η ΔΕΥΑΘ με την απόφαση μόνο να μην καταβάλει προσωρινά το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής, δεν λύνει το πρόβλημά της διότι την πραγματικότητα το χρέος που θα συσσωρευθεί δεν θα μπορέσει να εξοφληθεί με κανενός είδους διακανονισμό παρά μόνο με αύξηση της τιμής του νερού και μετακύληση του κόστους στον ιδιώτη, άλλως την πτώχευση της !
Προτείναμε και ζητήσαμε :
- Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πρωτοβουλία και απόφαση να κλιμακώσει την αντίδρασή του. Όλοι οι Δήμοι και η Ένωση των ΔΕΥΑ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις δυναμικές. Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να οργανώσει κινητοποίηση προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και η ΚΕΔΕ συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
- Αποκλεισμό του Δημαρχείου και των υπηρεσιών του σε ένδειξη διαμαρτυρίας
- Η κυβέρνηση να υιοθετήσει ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ.
- Η κυβέρνηση να υπαγάγει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτροδότησης.
- Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στις ΔΕΥΑ από το 13% στο 6% και να γίνει μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
- Από το 2020 κάναμε προτάσεις στη διοίκηση για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ στον τομέα της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Προτείναμε την εκπόνηση μελέτης με στόχο την επίτευξη βέλτιστων τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Η εξάρτηση της ΔΕΥΑ από τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ μάς δείχνει ότι αργήσαμε πολύ που δεν παράγουμε δική μας ενέργεια.
- Ζητήσαμε η ΔΕΥΑ Θέρμης να τρέξει την είσπραξη των περίπου 4.400.000 ευρώ ανείσπρακτων συσσωρευμένων οφειλών προηγούμενων ετών. Γίνεται αντιληπτό ότι αν δε υπήρχαν αυτά τα ανείσπρακτα δεν θα χρειαζόταν κανενός είδους αύξηση !
- Ζητήσαμε να επισπευσθεί η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ένα έργο ταλαιπωρημένο που το συζητάμε από το 2016) για να επιτευχθεί μείωση του κόστους διάθεσης λυμάτων στο δίκτυο.
- Προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού (masterplan). Διαχωρισμό του δικτύου ύδρευσης από το δίκτυο άρδευσης. Διορθωτικά μέτρα. Ένα στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Όλα αυτά ή δεν έγιναν ή άργησαν πολύ, ακόμη και σήμερα έχουμε απώλειες της τάξης του 50% !
Ωστόσο Δήμαρχος και διοίκηση υποκλίθηκαν προεκλογικά στην ανάγκη της επανεκλογής, αρνήθηκαν να ενημερώσουν δημόσια και να οργανώσουν κινητοποίηση εδώ στο δήμο μας για τη διαφωνία, φοβούμενοι ότι η πράξη αυτή θα θεωρηθεί αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση. Αλλά και κατά την σημαντική επίσκεψη του Πρωθυπουργού το ζήτημα δεν τέθηκε από το Δήμαρχο, ενώ και η τοπική
αυτοδιοίκηση δυστυχώς δεν αντέδρασε συνολικά και συντεταγμένα.
Η πρότασή μας αυτή τη στιγμή είναι να μην γίνει καμία αύξηση. Να δοθεί δημοσιότητα στο πρόβλημα, να γίνει συνολική και οργανωμένη διαμαρτυρία όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνάντηση αντιπροσωπείας αιρετών με τον πρωθυπουργό, οργάνωση αποκλεισμού του δημαρχείου και κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου για μια μέρα. Η αύξηση δεν λύνει το πρόβλημα, απλά το διαιωνίζει. Δεν είναι μόνο αυτό που συμβαίνει τώρα αλλά και αυτό που πρόκειται να συμβεί με το νερό και οι διοικούντες έχουν ευθύνη.
Θέρμη 11/3/2024