Η λέξη δῆμος-συνθετικό των όρων δημοκρατία, δημαρχία, δήμαρχος, δημόσιο, δημιουργία… όπως και των όρων δημαγωγία και δήμευση, συνδέεται ετυμολογικά με το ρήμα δαίω (=διαιρώ, χωρίζω)/ δαίομαι (=διανέμω, διαμοιράζω) όπως και με τα ρήματα δατέομαι και δέομαι (=μοιράζω, κομματιάζω). Κομματιάζω, λοιπόν, και μοιράζω/μοιράζομαι δικαιώματα, αγαθά, υποχρεώσεις, ευθύνες….
Από τη σωστή μοιρασιά των δικαιωμάτων, των υποχρεώσεων και ευθυνών μεταξύ των μελών του δήμου και των εκπροσώπων του, που ως Δήμος ασκούν διοίκηση, εξαρτάται η λειτουργία και υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος της πόλης. Με πρώτο σε κάθε δήμο, αυτονόητα, το Δήμαρχο.
Με τέτοιες σκέψειςθα ασκήσουμε -στο λίγο χώρο της εφημερίδας που μας διαθέτει η εξουσία του Δήμου μας- κριτική για ακόμη μια φορά στο δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου ενόψει και των πρόσφατων εξελίξεων της ψήφισης ρυθμιστικής αρχής ενέργειας για το νερό, για τις παραλείψεις του στην υπεράσπιση του νερού μας ως κοινωνικό ή καλύτερα ως φυσικό δημόσιο αγαθό, τουτέστιν ως δικαίωμα κι ως χρέος όλων.
Tο νομοσχέδιο για το νερό «πέρασε» την 21 η του Μάρτη. Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από τους 156 βουλευτές της ΝΔ. Περιμέναμε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο δήμαρχος Θέρμης. Να εκφραστεί δημόσια, όπως για άλλα θέματα έχει επιλέξει και όπως στην περίπτωση του νερού όφειλε ακόμη περισσότερο, ως πολιτικό πρόσωπο με πολύχρονη εμπειρία που του επιτρέπει να αντιληφθεί εγκαίρως που «το πάει» το θέμα με το νερό και τα απόβλητα η κυβέρνηση της ΝΔ συστήνοντας μια αρχή διαχείρισης που αφαιρεί αρμοδιότητες και δικαιοδοσία από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν τις είδαμε! Ούτε το Δελτίο Τύπου δεν έχει ακόμη ως σήμερα (01-4-2023) δημοσιευτεί, το σχετικό με το ψήφισμα του οποίου έγκαιρα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου με σχέδιο-πρότασή μας ζητήσαμε την ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη δημοσίευση. Ο δήμαρχος, υποκλίνεται στην ανάγκη της επανεκλογής του και αρνείται μέχρι στιγμής να ενημερώσει δημόσια και να οργανώσει κινητοποίηση εδώ στο δήμο μας για τη διαφωνία του, φοβούμενος ότι η πράξη αυτή θα θεωρηθεί αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση, μολονότι έλαβε την απόφαση να μην πληρώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής που υπερδιπλασίασε το κόστος ενέργειας, συσσωρεύοντας η ΔΕΥΑ Θέρμης χρέος! Όμως αυτή η συμπεριφορά είναι υποκριτική, γιατί αν δεν υπάρξει δημόσια σθεναρή αντίδραση δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν ανέδειξε δημόσια ότι το πρόβλημα πηγάζει κυρίως από τη σκανδαλωδώς υψηλή τιμή της ενέργειας που αποτελεί «τη σημαντικότερη δαπάνη, η οποία στην κυριολεξία εκτοξεύει το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών…» κι έφερε και στη δική μας ΔΕΥΑ τα απάνω κάτω. Και γυρίζουμε τη σκέψη μας φυσικά πίσω στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο δημαρχείο της Θέρμης (10.6.2022) και την αμοιβαία ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και επαίνων σε ατμόσφαιρα φιλαυτίας και αυταρέσκειας μεταξύ του δημάρχου και του πρωθυπουργού… Ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε, στους επαίνους του πρωθυπουργού επομένως και στην περίπτωση του νερού ευγνώμων, καθώς τους επαίνους μάλλον τους αντιλαμβάνεται ως πίεση του κ. Μητσοτάκη προς τους “δεξιούς” ψηφοφόρους να τον ξαναψηφίσουν δήμαρχο… Όλα τα παραπάνω φυσικά σχολιάσαμε με άρθρο μας στην εφημερίδα την 1-7-2022 μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Επειδή και εμείς βλέπαμε που το πήγαινε η κυβέρνηση με το νερό και τη βούλησή της να ανοίξει την πόρτα της ιδιωτικοποίησής του, καθώς ενώ διογκωνόταν οι οφειλές ούτε λύσεις ούτε χρήματα έδινε, επανειλημμένα τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο δημόσιο λόγο διαμαρτυρηθήκαμε και προβλέψαμε τα μελλούμενα. Παραπέμπουμε σε σχετικά άρθρα στην εφημερίδα από 28-3-2022 και 1- 7-2022 αλλά και στη μάχη που δώσαμε νωρίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο αρχές της διετίας για να μην αυξηθεί η τιμή του. Επιπλέον λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή είχαμε καλεσμένη στην κοπή της πίττας μας για να ενημερώσει τους δημότες μας τη διευθύντρια της Ένωσης των ΔΕΥΑ , κ. Όλγα Κοτσελίδου.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δυστυχώς, εκτός από λίγες λαμπρές εξαιρέσεις δημάρχων, δεν αντέδρασε συνολικά και συντεταγμένα.
Όμως το πρόβλημα που αφορά το νερό είναι υπαρκτό και με τον καιρό γιγαντώνεται. Αυτό επιβεβαιώνουν τα λογιστικά στοιχεία της ΔΕΥΑ Θέρμης. Δείχνουν ότι χρόνο με το χρόνο πάμε από το κακό στο χειρότερο. Δεν κινδυνολογούμε αν καταθέσουμε τη σκέψη ότι όπως πάμε μέχρι να αποχωρήσει ο κ. Παπαδόπουλος από την αυτοδιοίκηση «θα μας έχουν ζώσει τα φίδια». Έχουμε υποχρέωση, δήμαρχε, να σας πούμε δημόσια ότι δεν κάνατε σωστή διαχείριση του νερού κι έχετε την ευθύνη που σας αναλογεί για τις σημερινές εξελίξεις, αντίθετα με τη μαχητική στάση που κρατήσατε το 2014. Και να που φτάσαμε…. Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει την αρμοδιότητα διαχείρισης του νερού από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και το χειρότερο, στην πιο κρίσιμη στιγμή εσείς ταυτιστήκατε με την κυβέρνηση. Από το 2011 που ο Δήμος Θέρμης ίδρυσε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, Αποχέτευσης της ανέθεσε να διαχειρίζεται το νερό, το οποίο ως φυσικό δημόσιο αγαθό, απαιτούμε να είναι για κάθε κάτοικο της επικράτειας του Δήμου μας διαθέσιμο, με ίση και χωρίς διάκριση πρόσβαση, ασφαλές και επαρκές. Η στάθμιση των παραμέτρων της ζήτησης και της διαθεσιμότητας, η ρύθμιση της σχέσης του κοινωνικού οφέλους και του κοινωνικού κόστους, σύμφωνα πάντα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ως τώρα είναι ευθύνη του Δήμου, ειδικότερα του Δ. Σ. της ΔΕΥΑ που ελέγχεται απόλυτα από το Δήμο!
Η φύση του αγαθού είναι τέτοια που ως κοινωνικό και δημόσιο απαιτεί απόλυτη διαφάνεια, ενημέρωση και διαβούλευση αφού είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε για καιρό ακόμη να υδροδοτούμαστε από δεκατρία (13) αυτοτελή υδροδοτικά συστήματα με διαφορετικές ποιότητες ή/και διαθεσιμότητες νερού για το οποίο θα καταβάλλουμε όλοι την ίδια τιμή ανά μονάδα.
Δυστυχώς από την ίδρυσή της η ΔΕΥΑ κινήθηκε με τη γνωστή ολιγωρία και καθυστέρηση της διοίκησης του Δήμου στη λήψη αποφάσεων σχετικών με δημόσια αγαθά πχ. παιδικές χαρές, σχολική στέγη, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια κλπ. Μέχρι τώρα τα μέτρα τα σχετικά και με το νερό είναι αποσπασματικά, ασυντόνιστα, με έλλειμμα πολιτικής και χωρίς σχεδιασμό μεσομακροπρόθεσμο, μολονότι ο πληθυσμός του Δήμου αυξάνεται τάχιστα και αυτό το ξέρουν… κι οι πέτρες.Σε ζητήματα τόσο σύνθετα από μόνο του το φιλότιμο κι η πρακτική γνώση… δε φτάνουν, όσο καλή και να ‘ναι η προαίρεση του υποκειμένου που εμπλέκεται.
Η εξάρτηση της ΔΕΥΑ από τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ μάς δείχνει ότι αργήσαμε πολύ που δεν παράγουμε δική μας ενέργεια. Πριν ασχοληθούμε ξανά με την τιμή του νερού και φυσικά πριν την εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού (masterplan), οφείλουμε αφ’ ενός να διαχωρίσουμε το δίκτυο ύδρευσης από το δίκτυο άρδευσης -είναι πιθανόν κάποιοι να αρδεύουν τα χωράφια τους με νερό ποιοτικότερο από το νερό που πίνουν άλλοι, ώστε να είμαστε σε θέση να μετρήσουμε ποια ποσότητα δαπανούμε για κάθε χρήση, και, με κάθε θυσία να πάρουμε άμεσα διορθωτικά μέτρα ώστε να έχουμε μετρήσεις με σκοπό να γνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε αναλόγως τα παρακάτω μεγέθη:
- Ποια είναι η συνολική αντλούμενη ποσότητα νερού και ποια η ποσότητα/δαπάνη της ενέργειας για τη άντλησή της.
- Ποια είναι η ποσότητα νερού που καταναλώνεται συνολικά.
- Ποια είναι η ποσότητα του νερού που τιμολογείται, που φέρνει έσοδα στη ΔΕΥΑ.
- Ποια είναι η ποσότητα νερού που καταναλώνεται νόμιμα αλλά δεν τιμολογείται.
- Ποια είναι η ποσότητα νερού που «χάνεται», με κάθε μορφή «απώλειας».
- Για να δικαιούμαστε να μιλάμε για απώλειες/διαρροές νερού και όχι για κατασπατάληση ή/και κλοπή νερού οφείλουμε: – Να τοποθετήσουμε υδρομετρητές σε κάθε υπηρεσία που δαπανά νερό (δημόσια, δημοτική ή κοινωφελή). – Να μεταφέρουμε υποχρεωτικά όλους τους υδρομετρητές όλων των καταναλωτών έξω από τις ιδιοκτησίες τους.