Από το Νοέμβριο του 2021 είχαμε προβλέψει και, βεβαίως, ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι αυξήσεις που ερχόταν, αφενός στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και αφετέρου στα δημοτικά τέλη λόγω του τέλους ταφής απορριμμάτων, θα ήταν εκτός ελέγχου…
Είχαμε επιστήσει την προσοχή της διοίκησης του Δήμου στα σχετικά θέματα τόσο όταν μας παρουσίασε έναν υπεραισιόδοξο προϋπολογισμό, όσο και όταν χαιρόταν για τα χαμηλά δημοτικά τέλη που πρότεινε. Φυσικά δεν αγνοούσε η διοίκηση την καταστροφή που ερχόταν, αφού η αγωνία για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους περί το 40% , είχε διατυπωθεί με έντονο τρόπο στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 14-16 Οκτωβρίου 2021, της οποίας ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Θέρμης είναι μέλος, αλλά για τους δικούς της πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους η διοίκηση το αποσιωπούσε προκειμένου να γιορτάσει επιτυχίες που κράτησαν μόνο λίγα λεπτά ! Η βίαιη και μη ανασχέσιμη πλέον αύξηση του ενεργειακού κόστους στους Δήμους σε συνάρτηση με τα μειωμένα ποσά τακτικής κρατικής επιχορήγησης από την κυβέρνηση, θα καταστήσει τους Δήμους τελικά ανίκανους να διευθετήσουν το συνολικό λειτουργικό κόστος. Πώς θα καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες που έχουν εκτοξευθεί σε καύσιμα για κίνηση και για θέρμανση, ηλεκτροφωτισμό αλλά κυρίως για ύδρευση; Και προτάσσουμε την ύδρευση διότι το νερό είναι το πολυτιμότερο δημόσιο αγαθό και υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητα το δημόσιο χαρακτήρα του.
Από το Μάρτιο του 2020 η διοίκηση του δήμου είχε ψηφίσει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ που οφειλόταν από τη μια στην αύξηση της τιμής του ρεύματος που αποφάσισε και τότε η κυβέρνηση και, από την άλλη, στην αλλαγή του τιμολογίου της ΕΥΑΘ για τις υπηρεσίες αποχέτευσης. Επρόκειτο μεσοσταθμικά για αύξηση ύψους 17,7% που μετακυλήθηκε στους πολίτες, τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις του δήμου Θέρμης. Κατά εκείνης της αύξησης διαμαρτυρηθήκαμε έγκαιρα και έντονα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα αίτια της αύξησης που εν πολλοίς αφορούσαν λάθη και παραλείψεις της διοίκησης του Δήμου!
Με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θέρμης βρίσκεται σήμερα ασφυκτικά απέναντι σε ενδεχόμενα νέων αυξήσεων! Η ρήτρα αναπροσαρμογής επιβάλλεται και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΥΑ η οποία δαπανά ηλεκτρικό ρεύμα για άντληση, άρδευση και λειτουργία γεωτρήσεων και δεξαμενών αλλά και για αποχέτευση. Οι υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα επιβαρύνουν τις ΔΕΥΑ με πρόσθετο κόστος το οποίο υπερβαίνει το 80% περίπου. Αυτό το πρόσθετο κόστος εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. στο ποσοστό του 40% περίπου του συνολικού τους λειτουργικού κόστους. Η επιβάρυνση αυτή προστίθεται και σε μια παλαιότερη που αφορά στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ σε οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο, καθιστώντας το νερό από τα αντλιοστάσια πανάκριβο.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οποιοδήποτε μέτρο πλην της υπόσχεσης του αναπληρωτή υπουργού για επιχορήγηση μιας ΚΑΠ στους Δήμους, η οποία φαντάζει πενιχρή μπροστά στο πρόβλημα, ενώ βέβαια οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους Δήμους. Η ΔΕΥΑ Θέρμης πήρε την απόφαση πρόσφατα να μην καταβάλει προσωρινά το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αποφάσισε δε σχετικά, το χρέος που θα συσσωρευθεί να εξοφληθεί με μακροπρόθεσμο διακανονισμό!
Αλλά, στην πραγματικότητα, το χρέος που θα συσσωρευτεί δεν θα μπορέσει να εξοφληθεί με κανενός είδους διακανονισμό παρά μόνο με αύξηση της τιμής του νερού και μετακύλιση του κόστους στον ιδιώτη ! Διαφωνούμε και, προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα, προτείνουμε:
1. Ο Δήμος να διατυπώσει χωρίς αστερίσκους την άρνησή του να πληρώσει την ρήτρα αναπροσαρμογής.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πρωτοβουλία και απόφαση να κλιμακώσει την αντίδρασή του. Όλοι οι Δήμοι και η Ένωση των ΔΕΥΑ να προχωρήσουν από τώρα σε κινητοποιήσεις δυναμικές. Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να οργανώσει κινητοποίηση προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
3. Η κυβέρνηση να καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής για τις ΔΕΥΑ. Άλλως να υιοθετήσει ειδική επιδότηση στη μεγαβατώρα για τις ΔΕΥΑ.
4. Η κυβέρνηση να υπαγάγει τις ΔΕΥΑ στο βιομηχανικό τιμολόγιο ηλεκτροδότησης.
5. Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στις ΔΕΥΑ από το 13% στο 6% και να γίνει μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
6. Έχουμε επανειλημμένα από το 2020 κάνει προτάσεις στη διοίκηση για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ στον τομέα της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Προτείναμε την εκπόνηση μελέτης με στόχο την επίτευξη βέλτιστων τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Δυστυχώς χάθηκε η ευκαιρία από τη διοίκηση όταν υπήρχε ευνοϊκό καθεστώς που είχε θεσπιστεί με χρηματοδότηση.
7. Να φροντίσει η ΔΕΥΑ Θέρμης για την είσπραξη των 4.400.000 ανείσπρακτων ευρώ προηγούμενων ετών.
8. Να επισπεύσει η ΔΕΥΑ Θέρμης και ο Δήμος την κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων για να επιτευχθεί μείωση του κόστους διάθεσης λυμάτων στο δίκτυο.
Αν δε ληφθούν μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Δήμου, το αποτέλεσμα θα είναι η πτώχευση της ΔΕΥΑ Θέρμης. Ποιος ξέρει, τότε, σε τίνος «σωτήρα» τα χέρια θα βρεθεί και με τι κόστος για τον πολίτη!
Στο ζήτημα αυτό είναι άμεση ανάγκη να απαντήσει η αυτοδιοίκηση δυναμικά, με συγκεκριμένες ενέργειες και να λάβει ενεργά δράση. Η αυτοδιοίκηση θα κριθεί από τους πολίτες για τη δράση ή την απραγία της. Θα κριθεί από τους πολίτες οι οποίοι ήδη δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ήδη καταστήσαμε γνωστό στη Διοίκηση -σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- ότι καμία αύξηση στους λογαριασμούς του νερού δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή!
Μοιραστείτε το!